Deze week werd de nieuwe Dichter des Vaderlands aangesteld. Poëzie is een niche in de literatuur, maar op welke manier zijn jongeren hiermee bezig?

Dat poëzie onderdeel is van de Nederlandse cultuur valt ondertussen niet meer te ontkennen. Al sinds de Middeleeuwen bestaan er teksten die als poëtisch worden beschouwd. Tegenwoordig is poëzie overal. Je komt het tegen op alle sociale media, maar ook in het onderwijs kan je er niet omheen. Een bekende dichter en een docent Nederlands vertellen op welke manier jongeren met poëzie in aanraking komen.

Poëzie op muziek

Ook dichter en schrijver Lars van der Werf ziet dat in rap een vorm van poëzie zit. “Ik vind niet dat poëzie en rap zo veel van elkaar verschillen, op de muziek na.” Hij is er blij mee dat poëzie deze ontwikkeling doormaakt. “Van oorsprong is de Nederlandse poëziewereld erg afgesloten. Gelukkig komt het nu allemaal niet meer zo nauw. Het gaat allemaal in elkaar overlopen.” Van der Werf merkt ook in zijn publiek dat poëzie in de smaak valt bij jongeren. Op zijn Instagramstatistieken is te zien dat zijn grootste doelgroep de leeftijdscategorie 18 tot 35 is. Waarom zijn werk in de smaak valt? “Het is erg relativerend en romantisch. Dat werkt gewoon denk ik. Als het relativerend is, wordt het niet pretentieus. Dat maakt mijn werk toegankelijk voor iedereen, al doe ik dat niet expres.”

Straatpoëzie

Een van de leukste en makkelijkste manieren om met poëzie in aanraking te komen, is door in de openbare ruimte goed om je heen te kijken. Ook hier in Tilburg is de poëzie vaak dichtbij. Het enige wat je hoeft te doen is de straat op te gaan en even goed te zoeken. Klik op de onderstaande foto’s om te ontdekken waar je een aantal van deze gedichten kan vinden.

Fotocredits: Marieke Hanse

Campusdichter 2019

Ook Tilburg wordt vanaf deze week weer voor een heel jaar vertegenwoordigd door de nieuwe ‘campusdichter’. We deden verslag van de Poetry Party bij Tilburg University waar de verkiezing werd gehouden en de nieuwe campusdichter bekend werd gemaakt.

Door: Casper Gout en Marieke Hanse