In de afgelopen tien jaar is het aantal maagverkleiningen fors toegenomen. Ruim 60.000 Nederlanders hebben zo’n ingreep laten doen, vertelt chirurg Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis. Maar de risico’s van zo’n ingreep moeten niet worden onderschat.

Wie ooit met overgewicht te maken heeft gehad, weet hoe moeilijk het kan zijn om af te vallen. Zeker wanneer je last krijgt van je gezondheid, lijkt een operatie een verstandige oplossing. Caroline Wiense werkt als verpleegkundige bij de Nederlandse Obesitaskliniek. Zij geeft onder andere voorlichtingsavonden aan mensen die de operatie overwegen. Die avonden worden veel bezocht. “De toename van het aantal operaties heeft vooral te maken met het feit dat de procedure bekender wordt. Het taboe is eraf.”

Gastric Bypass

De maagverkleining, ook wel een bariatrische ingreep genoemd, kan uit twee verschillende operaties bestaan: de gastric sleeve of de gastric bypass. Bij de sleeve wordt 70 – 80% van de maag verwijderd uit het lichaam. Er blijft dan een smalle buisvormige maag over. Maar hoe werkt de gastric bypass operatie?

De operatie heeft een grote impact op je leven. Je levensstijl moet compleet worden aangepast. Zo moet het gehele eetpatroon worden veranderd en moet je eraan wennen dat je in een vrij korte tijd veel afvalt. “De operatie op zich is niet zo groot, het is vergelijkbaar met een operatie aan je galblaas,” vertelt Wiense. “De invloed die het heeft op je leven(sstijl) is enorm. Dat is waar het meer om gaat dan de hele operatie.”

Assepoester

Floor van der Steen heeft zelf een maagverkleining gehad. “Geluk zit hem niet in een maagverkleining. We veranderen niet ineens in Assepoester, als we geen slaaf meer zijn van onze eetgewoonten.”

Na een jaar afvallen wordt het makkelijker om weer aan te komen. Je kunt steeds een beetje meer gaan eten. Caroline vertelt dat je daar voor het grootste gedeelte zelf verantwoordelijk voor: “Daarom is er altijd een psycholoog betrokken bij het natraject. Je gedragsverandering moet echt ondersteund worden met oefeningen. Waarom maak je bepaalde keuzes?”

Pas je jouw gedrag niet aan, dan kan je makkelijk terugvallen in je oude gewoontes. “Als je geen tijd vrij maakt voor jezelf om te ontspannen, ben je sneller geneigd om meer te gaan eten.” Stress-eten is een groot gevaar voor mensen die de operatie hebben ondergaan. Daarom benadrukt Caroline het belang van jezelf gezond houden door de juiste voeding en beweging om goed in je vel te zitten.

Kleine porties

Na een maagverkleining kun je nog maar hele kleine porties eten. Per maaltijd ongeveer de hoeveelheid die op een ontbijtbordje past. Dat is niet meer dan een boterham of twee crackers. Bij het avondeten kun je in totaal zo’n tweehonderd gram aan rijst, aardappelen of groente eten, inclusief een stukje vlees. Zelfs mensen zonder overgewicht zouden daarvan afvallen.

Lisanne Sterk en Pieter van Heemskerk werken als voedings- en gewichtconsulenten in een sportschool. Zij vinden dat zo’n ingreep echt het laatste redmiddel zou moeten zijn.

Het overgrote deel van de mensen die een maagverkleining neemt is vrouw. De verpleegkundige vertelt dat dit te maken heeft met het feit dat vrouwen harder worden bekritiseerd als ze zwaarder zijn. “Kijk maar in alle media. Als vrouwen zwaarder zijn krijgen ze meer commentaar dan een man. We zien dat wel schuiven moet ik zeggen, maar vrouwen moeten in mijn ogen nog steeds aan een ideaalbeeld voldoen.”

Nu is de vraag: kan de maagverkleining in de toekomst ook gebruikt worden voor cosmetische redenen? Chirurg Simon Nienhuijs zegt dat dit niet zal gebeuren. “Er zijn hele strenge regels omtrent de operatie; je moet aan een bepaalde keuring voldoen.”

Men krijgt langzaam steeds meer inzicht in de maagverkleining. Instellingen als de obesitaskliniek hopen in de toekomst meer mensen met extreem overgewicht te blijven helpen. De gezondheidsrisico’s van het overgewicht zijn namelijk vele malen groter dan die van de operatie zelf.