Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu drinken we in Nederland steeds minder alcohol. Al jarenlang zeggen we massaal ‘nee’ tegen het biertje in de kroeg en nu is de vraag: hoelang houden we dit nog vol?

De tijd van comazuipen en kotsend thuiskomen lijkt zo goed als voorbij te zijn. Nederlandse jongeren gaan steeds verantwoorder met drank om en kunnen de fles regelmatig laten staan. Vooral in de jongst gemeten groep, de middelbare scholieren van 12 tot 16 jaar, is er sprake van een afname in consumptie. Waar in 2015 nog 21% dronk, is dat in 2017 nog maar 14%.

Peter de Wolf, directeur van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), gelooft dat de daling al eerder is ingezet dan de cijfers van het RIVM. “Het gebruik van alcohol is vooral verminderd in het verkeer en tijdens de zwangerschap. Vanaf de jaren tachtig steeg de consumptie van wijn nog, maar nu daalt ook dat percentage. Het drinken van bier is in Nederland redelijk gelijk gebleven.”

Ook Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) ziet een daling in het gebruik van alcohol. Hieronder legt hij uit wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn voor deze verandering. Bij discotheek Oscars zien ze de gevolgen ook en ondervinden ze aan den lijven hoe de opgeschroefde alcoholleeftijd het uitgaanspubliek beïnvloedt.

Volgens Peter de Wolf heeft het verhogen van de alcoholleeftijd geen invloed gehad op de afname van alcohol. “De daling van alcoholgebruik was al ingezet voordat de overheid de nieuwe leeftijdsgrens invoerde. De NIX18 campagne was een soort sluitstuk op iets wat al langer aan de gang was.”

Voor horecaondernemers is het aanpassen geblazen: zij merken de verandering op het gebied van alcoholconsumptie als geen ander. In de video hieronder lichten twee verschillende ondernemers toe hoe zij de verandering merken en of zij een alcoholvrije toekomst voor zich zien.

Meer weten over de alcoholvrije cocktails van Bar Company? Klik hier. 

Het RIVM deed onderzoek naar het gebruik van alcohol binnen verschillende leeftijdsgroepen. Volgens Peter de Wolf is het gebruik van alcohol in de jongste groep (12 tot 16 jaar) significant afgenomen. “Het overmatig drinken onder jongeren is minder geworden, maar het aantal ziekenhuisopnamen is in die groep niet gedaald.”

Ook het CBS publiceerde cijfers van een onderzoek naar alcoholconsumptie. Hieronder worden die cijfers aan de hand van een infographic toegelicht.