Lekker reizen door Europa zónder ervoor te betalen? Dat kan als je meedoet aan DiscoverEU. Duizenden jongeren door heel Europa krijgen daardoor de kans om kennis te maken met de EU, terwijl ze lekker met de trein door het continent reizen.

Wat is DiscoverEU?

DiscoverEU is een initatief vanuit de Europese Unie dat jongeren de kans wil geven om door Europa te reizen. ”Er zijn een duizendtal tickets beschikbaar voor jongeren vanaf 18 jaar uit Europa”, zegt Marlou Saris, project assistent bij de EuroDesk in Nederland. ”In de eerste ronde werden er 15.000 tickets beschikbaar gesteld en in de tweede ronde iets minder, 14.500 tickets. De grootte van een land bepaald hoeveel tickets het land krijgt.” Een klein land zoals Nederland krijgt dan vijfhonderd tickets, en een eiland zoals Malta maar twintig. Om zo’n ticket te krijgen moeten jongeren eerst een online formulier invullen. Marlou: ”Daarbij hoort ook een quiz die bestaat uit vijf vragen én een gokvraag.”

De gokvraag van dit jaar was bijvoorbeeld: hoeveel jongeren die geboren zijn in mei 2000 hebben zich aangemeld voor de nieuwe ronde van DiscoverEU? ”Alleen de eerste vijf vragen tellen echt mee voor de doorslag, de gokvraag is meer een formaliteit. De uiteindelijke selectie wordt gedaan door een computer in Brussel. In principe wordt de hele reis vergoed, maar moet je zelf zorgen voor eten, drinken en een slaapplaats.”

View this post on Instagram

We are ready! #DiscoverEU

A post shared by Xiana Casás (@xianacasas) on

De allereerste rondes

Sanna Kardamanidis (18) was een van de 15.000 jongeren die vorig jaar als eerste op reis mocht met de verkregen pas. Zij heeft inmiddels de reis erop zitten, in tegenstelling tot Francisca Derrez (18) die deze zomer mag gaan. Beiden hebben de wedstrijd en een pas gewonnen, en vertellen wat meer over hun ervaring in de video hieronder.

Twee kandidaten over DiscoverEU from De Nieuwsredactie on Vimeo.

‘Europa heeft net zo veel te bieden als Azië’

Emily Vermeulen (18) heeft aan de nieuwe ronde meegedaan. ”Mijn beste vriendin wees mij op deze actie die ze was tegengekomen nadat ze op internet opzoek was gegaan naar interrailpassen. Zij is in 2001 geboren en kon deze ronde dus nog niet meedoen. Ik ben in 2000 geboren en kon wel mee doen. Ik heb DiscoverEU opgezocht op internet om alle voorwaarde te kunnen bekijken. Toen de inschrijving was geopend, was het slechts een kwestie van de vragen invullen en hopen op dat mailtje met het goede nieuws.”

Uiteindelijk heeft zij ook een reispas weten te bemachtigen, en is ze al begonnen met plannen. ”Ik ben van plan om samen met een vriendin door Centraal en Oost Europa te reizen. We hebben tot nu toe de volgende route gepland: Berlijn – Praag – Wenen – Boedapest – Belgrado – Sofia – Athene. Vanuit Athene vliegen we terug naar Amsterdam, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de pas. Ik heb al veel van West-Europa gezien en wil nu graag een stukje van Oost-Europa ontdekken. Daarnaast is Oost-Europa iets budgetvriendelijker, wat natuurlijk ook wel fijn.” Over de achterliggende gedachte van DiscoverEU is Emily enthousiast. ”Ik vind het een ontzettend goed initiatief. Europa heeft minstens net zo veel te bieden als bijvoorbeeld Azië. Europa bezit prachtige, historische steden, terwijl veel steden in Azië wat moderner zijn ingericht. In Azië heb je zonder twijfel mooie natuur, maar Europa doet hier zeker niet voor onder. Ook hier heb je mooie stranden met helderblauw water en of schitterende natuur. Daarnaast is het minder ver reizen met de trein, ten opzichte van het verre reizen met vliegtuigen naar Azië, natuurlijk milieubewuster. Ik vind goed dat de EU daarmee een stukje bewustwording van je persoonlijke ecologische voetafdruk meegeeft. Het milieu is tenslotte heel belangrijk, misschien wel belangrijker dan ooit voor onze generatie.”

Emily’s eindoordeel over Europa is dan ook positief. ”Tot nu toe heeft Europa mij steeds weer verbaasd over de bijzondere plekken die het bezit. Ik vind het dan ook ontzettend gaaf dat de EU deze kans biedt, om nog meer van Europa te kunnen ontdekken.”

‘Twee derde van FHJ-studenten gaat naar het buitenland’

Reizende studenten

Studenten reizen steeds meer. Niet alleen maar in hun vrije tijd, maar ook op school. Er is een stijging van het aantal stages en minors die in het buitenland worden gedaan. Volgens Jan Hein de Gruijter vertrekt twee derde van de studenten naar het buitenland voor hun studie. Hij is coördinator Internationaal van de Fontys Hogeschool Journalistiek. In het audiofragment hieronder vertelt hij ons wat meer over de reizende student.

Het beeld van Europa

”De Europese Unie wil graag dat jongeren de kans krijgen om Europa te zien. Wij in Nederland gaan al vaak over de grens op vakantie, maar landen in Oost-Europa zijn vaker armer dan wij, en jongeren daar krijgen niet vaak de kans om te reizen.” Zegt Marlou. DiscoverEU is ook een kans voor jongeren die wonen op afgelegen plekken zoals noord Finland, zij reizen ook niet zo snel naar Frankrijk. ”De meeste 18-jarigen weten niet veel over Europa en de commissie. DiscoverEU moet een laagdrempelige kennismaking zijn voor jongeren.” In Nederland zijn we gewend aan de manier hoe we leven. We worden niet belemmerd door grenzen en kunnen zomaar naar een ander land. Je kan een dagje met de bus naar Parijs, als je dat zou willen. ”Voor een 18-jarige is het eigenlijk vanzelfsprekend geworden; we weten niet anders. We denken niet echt na over Europa en de Europese Unie. Er is nog niet echt veel betrokkenheid en dat is wat we juist willen veranderen.” In de tool hieronder kan je nog alle feitjes checken over DiscoverEU.

DiscoverEU, hoe denk jij erover?


Gemaakt door: Isa Beke en Angela Weisz