Door Indie van de Ven en Rick Lemmens
Steeds meer mensen nemen een tatoeage en het aantal tattooshops is de afgelopen drie jaar verdubbeld. Toch kun je er last van hebben op de werkvloer of tijdens het vinden van een baan. We spraken verschillende mensen met allemaal een andere kijk op de inkt in je huid.

Maar eerst: waarom laten we tattoos zetten en welk effect hebben sommige tatoeages op ons leven?

Maikel (42) is nu werkzaam als salesmanager binnen salesbedrijf Business to Business. Het verkopen van printers en multifunctionals is daardoor zijn dagelijkse bezigheid geworden, maar dat heeft wel even geduurd. “Sinds september werk ik nu bij dit salesbedrijf, maar het hebben van tatoeages heeft mij tot nu toe al drie keer een baan gekost”, vertelt hij. “Terwijl je ze vaak niet eens ziet. De tattoo in mijn nek steekt soms boven mijn overhemd uit maar de rest zit onder de mouwen.”

Maikel

Officieel mogen kandidaten niet op basis van hun uiterlijk worden afgewezen, dit staat in de grondwet. Toch zijn werkgevers vaak eerder geneigd om de voorkeur te geven aan iemand die geen tatoeages heeft, zo meldt Cvster.nl.

‘Het gaat erom welke boodschap iemand overbrengt’

“Dat is toch niet normaal”, gaat Maikel verder. “Het gaat er naar mijn mening om welke boodschap iemand overbrengt, vooral in de sales. Ik snap best dat het niet fijn is om iemand aan te nemen die zijn hele hoofd heeft volstaan met tatoeages en overal piercings heeft, maar in mijn geval kan ik ze gewoon zo goed als verstoppen. Het wordt steeds meer geaccepteerd naar mijn idee, maar dat men op sommige vlakken nog steeds niet naar je kwaliteiten kijkt, maar naar wat ze zien, snap ik echt niet.”

En direct zijn tijdens een sollicitatiegesprek, dat zijn de werkgevers niet altijd. “Ze proberen het natuurlijk anders te verpakken omdat ze bang zijn om het tegen me te zeggen”, legt Maikel uit. “Geen enkel bedrijf wil discriminatie op zijn naam hebben. Een van die salesbedrijven heeft overigens wel letterlijk tegen me gezegd dat het aan mijn tatoeages lag. Daar was ik ook al binnen een kwartier klaar. De andere twee bedrijven gaven in eerste instantie hele andere redenen. Na een tijdje doorvragen, bleken ook daar mijn tatoeages niet te passen binnen die werkomgeving.”

‘Ik snap dat bepaalde types minder snel worden aangenomen’

Eengroep Management, een van de drie bedrijven waar Maikel is geweigerd, geeft zelf aan daar geen problemen mee te hebben. Zij nemen namens hun woordvoerder wél mensen aan op hun geschiktheid binnen de groep en discrimineren sollicitanten niet om hun uiterlijk. Andere bureaus geven aan wel mensen te weigeren om hun tatoeages: “Ik snap best dat bepaalde types minder snel worden aangenomen”, zegt Daniël Parijs, recruitmentmanager bij een communicatiebureau in Amsterdam. “Je moet een nette uitstraling hebben en tattoos vallen daar niet per se onder. Het is niet zo dat wij iedereen meteen afkeuren op het hebben van een tattoo, maar als ze duidelijk zichtbaar zijn, kunnen we iemand daar wel op benadelen.”

Er zijn mensen die ervoor kiezen hun tatoeages te laten verwijderen. Dat kan echter maar op één manier: weg laseren. Dit kan onder andere bij Cosmetique Totale, een huidspecialist in Tilburg.

“Mijn tatoeages laten verwijderen omdat ik anders geen baan krijg, zou ik nooit doen. Ik ben wie ik ben en daar wil ik ook op beoordeeld worden. Op mijn kennen en kunnen en niet vanwege mijn uiterlijk. Als dat dan niet past binnen het bedrijf, pas ik ook niet binnen die omgeving. Sommige collega’s en zelfs mijn directeur hebben ook een tatoeage. Niet in de hoeveelheid die ik heb, maar ze hebben wel tattoos”, aldus Maikel.