Hoe veilig is het om een avondje te stappen in Tilburg? Het is een subjectieve vraag die iedereen anders kan beantwoorden. De nieuwsredactie ging langs bij een aantal instanties die een grote rol spelen in het garanderen van de veiligheid voor het Tilburgse uitgaanspubliek.

Net als elke populaire uitgaansstad is Tilburg weleens in het nieuws wanneer er incidenten gebeuren tijdens een stapavond. Een aantal weken geleden was het op een zaterdagavond weer raak: op het Pieter Vreedeplein vond een steekpartij plaats. De verdachten vluchtten vervolgens de McDonalds op het Piusplein in en het filiaal werd door de politie ontruimd.

Snelle werking van sociale media
Er gebeurde niks gevaarlijks in het restaurant, toch verscheen de McDonalds in de koppen van verschillende nieuwsberichten. “Wij waren in principe geen partij in dit incident, de daders zijn toevallig ons pand in gevlucht”, vertelt restaurantmanager Maurice van der Sluijs. “Met sociale media gaat alles heel snel en ook dit nieuws was vlug verspreid. Hierdoor krijgen sommige mensen een vertekend beeld van wat er gebeurd is.” Toch ziet Van der Sluijs het positieve in van de vlotte werking van sociale media: “Het fijne is dat de interesses van de mensen ook sneller verschuiven en een incident als dit sneller vergeten is.”

Gasten kunnen ‘s nachts vervelender zijn
Het McDonalds filiaal op het Piusplein neemt zichtbare en onzichtbare maatregelen om de veiligheid van de gasten te garanderen. Er hangen natuurlijk beveiligingscamera’s en tijdens de stapavonden staat er ook beveiliging voor de deur. Het personeel is tijdens deze avonden getraind om om te gaan met het uitgaanspubliek.

“Er gebeuren natuurlijk weleens kleine incidenten: mensen laten per ongeluk eten vallen en knoeien op andermans kleding of ze stoten per ongeluk tegen iemand aan. Wij ervaren het vervelende gedrag van het uitgaanspubliek niet echt als overlast: het feit dat gasten ’s nachts wat vervelender kunnen zijn calculeren we in. Het hoort bij de business en door de ervaring zijn we er goed op voorbereid.” Van der Sluijs legt uit dat de McDonalds eigenlijk als twee soorten restaurants moet worden gezien. “We zijn een dagzaak met bezoekers als scholieren, families of oudere mensen die een kopje koffie komen drinken én we zijn een nachtzaak waar feestgangers na een stapavond nog snel even iets willen eten.”

“Heb respect voor de mensen die jouw burger bakken”
Soms mist Van der Sluijs nog een stukje respect van de bezoekers tijdens de stapavonden:
“Respecteer de mensen die hier om vier uur ’s nachts jouw hamburgertje staan te bakken. Dat is nog weleens lastig, gasten die alcohol gedronken hebben zijn vaak wat onrustig en ongeduldig. Maar er mag voor het personeel af en toe wel wat meer respect zijn.”

Het deurbeleid bij de McDonalds is soepel. “Iedereen is hier welkom. Ons filiaal is een plek waar aan het einde van de avond mensen van verschillende uitgaansgelegenheden samenkomen. Dat kan soms voor wat onrust zorgen”, legt Van der Sluijs uit.

Een van deze gelegenheden is café de Boekanier. Eigenaar Tjerk Prince vertelt hoe hij met het strenge deurbeleid van zijn kroeg het publiek afbakent en zo voor een veilige stapavond zorgt:

Steeds meer gangbaar dus. Prince vertelt lachend dat het vroeger veel makkelijker was: “Toen werden sportschoenen als maatstaf gebruikt om te kijken wie je wel of niet binnenliet in je kroeg. Tegenwoordig draagt iedereen ze.”

Veilig uitgaan
Naast de horecagelegenheden zijn er een aantal andere instanties die nauw samenwerken om de veiligheid in stadscentra te bevorderen. In onderstaande tool worden een aantal methodes uitgelegd die gemeentes, politieteams en ondernemers toepassen in het uitgaansleven.

Loading...

Loading…

Verpest het niet voor jezelf
Paul Schapendonk is inmiddels al 12 jaar werkzaam als horecaportier. Hij vertelt onder andere welke van deze methodes er in Tilburg gebruikt worden. Hij is bijvoorbeeld een grote voorstander van bodycams. “De politie gebruikt ze al, van mij mogen portiers die ook gaan dragen.” Ook geeft hij advies aan de Tilburgse stappers: “Laat je avond niet verpesten door iets kleins. Maak het jezelf niet te moeilijk en vraag om hulp als dat nodig is.” Schapendonk ziet nu dat mensen nog te veel zelf dingen op willen lossen in plaats van een portier of de politie in te schakelen.

Jaarrapporten: 2017 vs 2018
Overlast in het uitgaansleven zal nooit volledig verdwijnen. Incidenten als vernielingen, bedreigingen en geluids- en drankoverlast schommelen de afgelopen jaren, dat blijkt uit cijfers van de politie. In de onderstaande tool is een vergelijking gemaakt tussen de jaarcijfers van 2017 en 2018 in het horecaconcentratiegebied van Tilburg. De genoemde incidenten vonden plaats tussen 22:00 uur en 6:00 uur.

Loading...

Loading…

Voel jij je veilig tijdens het stappen in Tilburg?