Money Muling is voor velen nog onbekend, maar het komt steeds vaker voor en maakt veel slachtoffers.
Maar hoe werkt het nu precies?

In de infograpichic hieronder wordt uitgelegd wat Money Muling nu precies is.

Tanya Wijngaarde, van communicatie en voorlichting van Fraudehelpdesk, houdt zich bezig met cybercriminaliteit en fraude. “Jongeren zijn vaak makkelijk om te praten en daarom makkelijker om voor het karretje te spannen”, voegt ze toe.

Wijngaarde legt uit wat gevolgen kunnen zijn van Money Muling. “Bankrekeningen openen en leningen aanvragen zijn moeilijke onderwerpen voor een Geldezel. Dit komt door het strafblad dat ze krijgen. Hierin staat dat je betrokken bent bij financiële criminaliteit en daarom op een grijze lijst komt. Ook moet je alles wat je hebt doorgesluisd terugbetalen.”

Undercover

Jurist Sebastiaan Beens heeft zich vroeger voorgedaan als geïnteresseerde tegenover Geldezelcriminelen. Hij ging undercover om de schimmige internetwereld te ontdekken.
“Via Instagram zie je vaak activiteit van accounts die zeggen dan je bij hun snel geld kan verdienen. Dat zijn meestal de criminelen en die benaderde ik”, vertelt Beens.

Aan het gedrag van de accounts is al snel te merken dat het gaat om criminelen. Beens zegt hierover: “ze vragen je om contact op te nemen via een DM (direct message). Wat je dan al snel merkt is dat het account soms binnen een seconde reageert. Wachtend tot ze beet hebben.”

“Ik ging gewoon met mijn eigen account undercover.”

– Sebastiaan Beens

“Ze willen alles zo snel mogelijk afhandelen. Ze reageren snel en willen vaak direct naar je toekomen. Ik krijg daardoor het idee dat de mensen met wie ik contact heb niet de ‘grote’ criminele zijn, maar meer de loopjongens”, zegt hij.

“Soms zijn ze heel gericht. Ze vragen bijvoorbeeld expliciet om iemand met een bankgebruiker van ABN Amro of ING”, zegt Beens. “Het viel me op hoeveel nepaccounts er rondgaan op internet. Ook heel veel neppe bankierapps van bijvoorbeeld ABN Amro circuleerden op de app-markt”, vult hij aan.

“Ik ben gewoon puur uit interesse opzoek gegaan. Ik vroeg me af hoe het criminele systeem erachter te werk gaat. Toen heb ik wat verder gezocht en kwam via nepgeldaccounts, accounts die nepgeld verspreiden, op accounts die zich focussen op Money Muling”, vertelt Beens.

Criminelen als deze zijn voor de politie lastig te vangen. Beens heeft over zijn ervaringen verteld aan de politie. “De politie vertelde mij dat ze er niets mee gingen doen. Ik wilde aangifte doen tegen dit soort accounts, maar volgens de politie kon ik geen aangifte doen, omdat ik zelf geen benadeelde was.”

“Iedereen die informatie heeft van een strafbaar feit mag aangifte doen, maar toch mocht ik het niet”, zegt hij. Beens heeft veel gesproken met de politie over zijn zoektocht naar criminelen.
“Na telefonisch aandringen bij politie om erachter te komen wat ik het beste kon doen, als aangifte, formele melding of registratie niet mogelijk was, dan kon ik het beste naar Fraudehelpdesk. Als Fraudehelpdesk genoeg signalen kreeg van Money Muling, dan zouden ze er misschien wat mee gaan doen. Gek, want Fraudehelpdesk is geen onderdeel van de politie.”

“Het is jammer dat de politie niet altijd dit soort meldingen serieus neemt en ook vaak de capaciteit er niet voor heeft, terwijl het leed voor de mensen die de dupe zijn niet te overzien is.”

– Sebastiaan Beens

“De internetcriminelen verdwijnen vaak van het internet als iemand ze doorheeft. Zij blijven dan uit beeld, maar degene wiens bankrekening is misbruikt wordt vervolgd. Hij krijgt nergens meer een bankrekening of hypotheek. Wat hij wel krijgt, is een strafblad”, zegt Beens.

Beens is ondertussen niet meer undercover, maar het probleem is nog steeds aanwezig. “Het is meer een interesseproject geweest. Gewoon om eens in die schimmige wereld te duiken. Als je gewoon op internet zoekt naar ‘snel geldverdienen’ of ‘ABN Amro-app’, dan kom je ze zo tegen.

Sebastiaan Beens heeft veel gesproken via WhatsApp met criminelen. Lees hieronder een van zijn gesprekken. Deze crimineel zocht hem zelfs op.

Justitie

Meester Daphne Marcus is advocaat en heeft eerder een Geldezel verdedigd. Het is volgens haar een dubbel verhaal, Money Muling. Aan de ene kant is iemand financieel misbruikt, maar aan de andere kant is de Geldezel medeplichtig. Moreel gezien een lastige zaak, vindt ze.

“Je wordt geacht te weten wat er met je rekening gebeurt en de rechtbank houdt je daar verantwoordelijk voor”, vertelt Marcus. “De rechtbank houdt wel rekening met de omstandigheden, omdat deze zaken vaak in relationele sfeer zijn”, zegt de advocaat. “Dat houdt in dat het van een bekende is”, voegt ze toe. “In mijn geval vroeg de vriendin van mijn cliënt of zij gebruik mocht maken van haar rekening, om haar vervolgens op te lichten”, vertelt Marcus.
“Mijn cliënt kreeg een straf, maar gelukkig wel een lichte straf. Ze vonden dat mijn cliënt beter had moeten weten”, zegt ze.

“Maar goed, je verwacht niet dat je wordt opgelicht door je partner.”

– Meester Daphne Marcus

Banken en politie zijn bezig met het aanpakken van Money Muling. In de video hieronder spreken beide partijen over het probleem.

Preventie

Verschillende organisaties zijn bezig met de preventie van Money Muling. Betaalvereniging Nederland is zo een organisatie. Zij zorgen voor preventie van de particulier die als geldezel wordt gebruikt.
Berend Jan Beugel, woordvoerder van Betaalvereniging Nederland, vertelt wat zij doen aan Money Muling.

De Nederlandse Vereniging voor Banken werkt aan preventie voor banken. Jelle Wijkstra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Banken, vertelt over de preventie en gevolgen die banken hanteren tegen Money Muling. Wanneer kom je als Geldezel van de fraudelijst van banken af?

ad: short term loans