De wintertransferperiode is voor een voetbalclub een extra optie om zijn selectie te versterken met nieuw elan. Maar het is ook een periode waar sommige clubs vrezen voor het vertrek van hun beste speler. En dan moet er binnen een maand gezocht worden naar een vervanging.

Door Pim Odekerken en Sacha Loppies

Daarbij komt het befaamde ‘lijstje’ om de hoek. Elke club heeft voor verschillende posities een shortlist klaarliggen om een speler te kunnen vervangen. En ondanks dat deze lijstjes worden samengesteld met behulp van scouting en – steeds vaker – statistieken, kan het voorkomen dat een speler mislukt.

FC Twente-directeur Ted van Leeuwen heeft veel ervaring met wintertransfers en legt in de video verder uit wat dit precies voor een club inhoud.

Paniekaankoop
Een winterse transfer die niet het gewenste resultaat levert, krijgt vaak snel het etiket van paniekaankoop. En daarvan zijn er in de laatste jaren heel wat voorbeelden te vinden. Zo haalde Roda JC Kerkrade in net seizoen 2016/2017 in de januarimaand negen (!) nieuwe spelers, waarvan enkele helemaal niet of slechts een paar minuten hebben gespeeld. FOX Sports-analist Milan van Dongen ziet dit als een goed voorbeeld van paniekaankopen: ,,Ze halen negen spelers, dat is echt te hevig. Ik denk dat dat stoerdoenerij en overschatting van de destijds gearriveerde nieuwe eigenaar. Die liet het toch toe dat deze karrenvracht aan spelers kwamen.” Daarmee doelt Van Dongen op Aleksei Korotaev, die momenteel mede-eigenaar is van de Limburgse Eerstedivisionist.

De mening van Van Dongen over Roda JC wordt ook gedeeld door NOS Studio Voetbal-presentator Tom Egbers. ,,Ik zie die club als een handelshuis en een duiventil.” De 61-jarige Egbers vermoedt echter dat er meer aan de hand is dan een eigenaar die zich wilt bewijzen: ,,Ik heb het idee dat daar spelers worden gestald door hun zakenwaarnemers, zodat de spelers Eredivisie-voetbal op hun CV kunnen vermelden.”

,,Dat FC Groningen nu zes spelers heeft binnen gehaald komt voort uit terechte paniek, vind ik. De ploeg hoort veel hoger op de ranglijst te staan.” – Toine van Peperstraten

Een veel recenter voorbeeld van een club die in paniek is, is FC Groningen. De Noorderlingen haalden tot dusver zes nieuwe spelers. Volgens Van Dongen kunnen deze transfers ook worden betiteld als paniekaankopen: ,,Maar, Thomas Bruns scoort wel gewoon tweemaal bij zijn debuut. Illias bel Hassani heeft daarentegen een half jaar niet gespeeld bij AZ en had veel vrije dagen omdat hij niet bij de hoofdmacht speelde en niet bij Jong AZ.” Toine van Peperstraten, collega van Van Dongen bij FOX Sports, begrijpt de paniek bij de Trots van het Noorden wel: ,, De ploeg hoort veel hoger op de ranglijst te staan. Daarbij hadden ze in de zomer al een gok gewaagd met het huren van Matteo Cassierra, dat niet goed heeft uitgepakt.”

‘Risico-aankoop’
Zo’n transfer als die van Cassierra krijgen van velen ook het etiket paniekaankoop opgeplakt. Egbers is het daar niet mee eens, zeker op het moment dat zo’n soort spelers in januari worden gehaald: “Ik wil het ook liever een ‘risico-aankoop’ noemen. In de winter kun je meestal niet lang genoeg scouten en/of onderhandelen om zeker te zijn.” Zowel Van Dongen en Van Peperstraten kunnen zich vinden in deze woorden: ,,Je hebt in de winter gewoon vaak minder tijd om een goede vervanger te halen.”

“Ik wil het ook liever een ‘risico-aankoop’ noemen.” – Tom Egbers

Gericht versterken
In de januari-window is het voor clubs ook mogelijk om de selectie gericht te versterken. Een voorbeeld daarvan is Ajax. Vlak voor het competitieduel van de Amsterdammers met SC Heerenveen haakte eerste doelman André Onana af met een buikgriep. Tweede doelman Kostas Lamprou kreeg enkele minuten voor de aftrap te horen dat hij moest gaan starten. Tijdens het duel, dat eindigde in een 4-4 gelijkspel, maakte de Griekse doelman geen overtuigende indruk. Omdat de Godenzonen in de komende maanden nog strijden voor het landskampioenschap, de TOTO KNVB Beker en de UEFA Champions League, is het lijstje met doelmannen uit de kast van directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar gehaald.

Dat Lamprou geen sterke indruk maakte, zag ook Egbers: ,,Ajax heeft nu gemerkt dat Kostas Lamprou niet de beste tweede keus is achter André Onana. De Amsterdammers gaan nu de markt op om een betere optie binnen te halen.” Namen zijn tot dusver niet genoemd, maar de NOS-presentator verwacht niet dat de Amsterdammers moeten hopen op een grote naam: ,,Je kunt ervan uit gaan dat er geen topspeler naar de Johan Cruijff Arena gaat komen, want die vind je in januari niet zo gemakkelijk.”

Tekst gaat verder onder de infographic.

Loading...

Loading…

De grote zak geld
Nederlandse clubs komen in januari meestal met een – zo verwoorde FOX-analist Van Dongen het – categorie spelers waarvan je denkt ‘is dit het nu’. Van Peperstraten vult zijn collega aan: ,,Alleen echte topclubs kunnen in de winter halen wat ze willen. Bijvoorbeeld Chelsea, als zij iemand willen hebben gooien ze een zak geld over de toonbank waar clubs geen ‘nee’ tegen kunnen zeggen. Zo’n zak kunnen we hier in Nederland niet betalen.”

Dat is volgens Van Peperstraten ook de reden dat clubs vaker meerdere spelers voor één positie binnenhalen. ,,Clubs hopen dat er dan eentje tussen zit die het wel gaat brengen. Dit zie je in de winter vaak, waardoor ook het begrip ‘paniek’ vaak wordt gebruikt.”