Bibberend stonden we maandagavond op ons vliegtuig te wachten, en nu zitten we in het zonnetje op het balkon van ons Airbnb hotel in het oude gedeelte van Albufeira.

Door: Floortje Steigenga

De eerste avond verliep niet op rolletjes, hongerig als we waren gingen we op zoek naar een tentje om een pizza te scoren. Terwijl we onze straat uit liepen klonk in de verte al wat vals gejengel bij het barretje TicTac. “Vast wat dronken toeristen aan de karaoke”, zeiden we nog tegen elkaar. Maar het bleek een zanger en gitarist die een hoop nummers kon spelen, maar daarbij klonk een soort hopeloos en vals geneurie. Ook al lagen alle songteksten voor zijn neus, Engels zingen of spreken was niet zijn specialty. Maar goed, we kwamen voor het eten. We bestelden een pizza die verdacht snel werd geserveerd en echt veel smaak zat er ook niet aan maar onze buikjes waren eer gevuld.

Eenmaal weer aangekomen bij ons appartement kregen we onze voordeur niet open. “Laat mij eens proberen”, zei Fleur. Ze stak de sleutel in het gat en draaide met al haar kracht de sleutel om, of eerder krom. Het was middernacht, dus Maria – ons contactpersoon van het Airbnb – hoefden we ook niet te bellen. Na wat gepiel kregen we de sleutel weer recht en de deur open, maar de volgende ochtend was het raak: sleutel in tweeën! Gelukkig was er nog een achterdeur en was Maria zo lief om ons een nieuwe sleutel te brengen.

Onze eerste dag stond al meteen goed vol gepland. Een interview met makelaar en barman Pieter, Restauranteigenaar Dave van Hollandaise en we spraken met een oud echtpaar wat hier al 7 jaar kwam overwinteren.

Nederlandse overwinteraars in Albufeira

Voor onze interviews moesten we op dé strip van Albufeira zijn. In de zomer lijkt het hier één groot festival: de kroegen en clubs staan vol met jongeren, en daarbuiten staat het ook vol met feestgangers. Maar nu is het er bijna spookachtig: veel clubs zijn dichtgetimmerd of afgedekt met kranten en vuilniszakken. Het heeft iets weg van een verlaten kermis. Maar niet alles is dicht, er zijn wat restaurants open en de eerste barretjes en clubs openen deze week ook. Dit is voornamelijk voor gepensioneerde overwinteraars overdag, en ‘s nachts in het weekend voor de bachelorparty’s. Die laatsten schijnen overigens voor nogal wat overlast te zorgen. Gisteren spraken we met Carlo, de eigenaar van een aantal grote clubs op de strip: “Soms proberen ze zelfs naakt de strip over te gaan.” Volgens hem lopen de bachelorparty’s altijd behoorlijk uit de hand door alle deals die ze worden aangeboden met drank. “Wij doen daar ook niet aan mee.” gaf Carlo aan.

Komende week zullen er video’s, foto’s en audio’s verschijnen van de interviews met o.a. clubeigenaars en locals.

Stay tuned!