Voor het tweede jaar komt er een longkankerpatiënt langs in in de klas. ‘Frisse longen’ is een project van Vox-klassen in samenwerking met Sick of Smoking en Antonie van Leeuwenhoek om de kinderen te waarschuwen voor de gevaren van het roken.

Frisse Longen

Willem Perquin is docent en projectontwikkelaar van de Vox-Klassen. ‘Het project richt zich vooral op de ouders van de leerlingen.’ Laat Perquin weten. ‘Veel campagnes zijn gericht op jongeren die nog niet roken of al aan het roken zijn. In mijn visie werken ze beide niet goed. Ze kunnen zichzelf niet indentificeren met de roker als ze zelf nog niet roken en als ze al roken is het te laat.’ 

De kinderen moeten onder andere een voorlichtingsfolder maken waarin ze vragen aan hun ouders om te stoppen met roken. Hiermee kunnen de kinderen hun ouders aanspreken. ‘Daar kunnen ze zich wel mee inleven.’ De longkankerpatiënt komt langs als ‘ouder’ in de klas. Ze vertelt wat ze allemaal moet meemaken om haar kinderen te vertellen dat ze er straks niet meer is. ‘Dat opent wel deurtjes in hun ziel.’ Vertelt Perquin. Het is totaal niet de bedoeling om de kinderen af te schrikken laat Perquin weten. ‘De insteek is om te laten zien wat zij allemaal wel niet moet meemaken om dat tegen haar kinderen te vertellen.’

Reactie van het Trimbos Instituut

Het Trimbos Instituut strijdt voor een rookvrije generatie. In een korte audio vertelt Leonie Kamps, projectmedewerker van het Trimbos Instituut, over roken onder scholieren en geeft ze een reactie op de campagne.

Anne Marie van Veen

Anne Marie van Veen gaat voor het tweede jaar langs bij de Vox-klassen in Amsterdam. Ze doet mee met het project ‘Frisse longen’ en wilt de jeugd behoeden voor de gevaren van het roken. Ze heeft 24 jaar gerookt en kreeg in 2014 te horen dat ze longkanker heeft. Van Veen strijdt tegen de tabaksindustrie die kinderen opzettelijk verslaafd maken om de vroegtijdige gestorven rokers te vervangen. Ze is de eerste in Nederland die de tabaksindustie heeft aangeklaagd. Ze wilt absoluut geen schadevergoeding. In een korte video vertelt Van Veen waarom ze meedoet met het project ‘Frisse Longen’.

Uitbreiden

Perquin blijft elk jaar het project geven aan de brugklassers van de Vox-klassen. Wel laat hij weten dat Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek en activist tegen de tabaksindustrie, en Sjaak Neefjes, hoogleraar chemische immunologie bij het LUMC in Leiden en verbonden aan onderzoeksinstituut Oncode, het willen uitbreiden naar andere klassen.