Maak geen foto’s of video-opnamen van militairen, militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden. Aldus, zo staat het op de website voor reisadviezen van onze staat, nederlandwereldwijd.nl bij het reisadvies voor Israel en Palestina.

We zijn nu twee dagen in Israël en hebben het vandaag het grootste deel van een dag doorgebracht in Palestina. Tot nu toe lijkt het in de oude stad van Jeruzalem nagenoeg onmogelijk om een foto te maken waar geen soldaten op staan; ze lopen werkelijk overal. Men lijkt er hier dan ook niet zo moeilijk over te doen. Een oudere soldaat ging breed lachend met toeristen op de foto, inclusief automatische geweer.

In Palestina was het een ander verhaal. Bij de ingang van het israëlische settlement in Hebron zetten we een paar jonge israëlische soldaten op beeld, die rondom een wachtpost de tijd aan het doden waren. De twee heren en de dame waren not-amused, en geboden ons de apparatuur weg te stoppen.

Toen we even later het settlement in wilden lopen, wat zou moeten kunnen met ons Nederlandse paspoort, werden we door een soldaat tegen gehouden. “You can’t enter today, new orders.” Een kleine kanttekening, het was op dat moment Shabbat. Echter hadden we ook op de joodse rustdag gewoon moeten kunnen doorlopen .

Als je de wetgeving die het vastleggen van militaire objecten googled, kom je uit bij een wet die helemaal nooit door de Knesset, het parlement, is gekomen. Dus, wat er nou daadwerkelijk aan de hand is, lijkt nog in het midden te liggen. We wachten het antwoord van de nederlandse ambassade af. Tot die tijd gaan we, met enige zorg, lekker door met kiekjes maken.

UPDATE: Na nog een hele dag in Jeruzalem foto’s gemaakt te hebben, bleek het geen enkel probleem te zijn. Jonge soldaten, met of zonder geladen geweer, gingen trots voor een foto staan.