In Venetië is het carnaval begonnen: duizenden mensen van over de hele wereld kwamen zaterdagavond bijeen om de traditionele openingsparade te bekijken.

“Vanavond openen we het carnaval op de mooiste manier, zoals de Venetianen altijd al hebben gedaan: op het water”, luidt het raadslid voor de bescherming van tradities, Giovanni Giusto, door de speakers. De opening van de show vindt plaats op het ‘Canale di Cannaregio’.

Hier zijn een uur lang allerlei boten te bekijken die een spectaculaire watershow vormen. De voorstelling gaat over twee tegenovergestelde werkelijkheden die elkaar ontmoeten en samenvloeien, cyberpunkreizen en droomachtige dimensies.

Het carnaval staat dit jaar helemaal in het teken van de maan, omdat het vijftig jaar na de landing van Neil Armstrong op de maan is. Met dit thema wil Venetië een hulde brengen aan deze ongelofelijke prestatie.

Veiligheid

De bezoekers kwamen in groten getale op de uitvoering af. Vorig jaar was het zo druk dat 11.000 bezoekers de show, vanwege de veiligheid, moesten missen. “Dit jaar hebben we het anders aangepakt, om ervoor te zorgen dat iedereen de show kon bijwonen. Dat waren er zo’n 60.000 mensen, 40.000 meer dan vorig jaar”, vertelt Marta Moretti, persvoorlichter van het carnaval. “De voorstelling herhalen was een prima oplossing.”

In tegenstelling tot vorig jaar ondervond de lokale politie – die met tachtig agenten de kades beveiligden – geen bijzondere problemen wat het voetgangersverkeer betreft. “De maatregelen die we hebben ingevoerd zijn dus effectief geweest”, zegt Moretti.

Traditie

Het Venetiaanse carnaval is een eeuwen oude traditie en is beroemd om de gestileerde maskers die door feestgangers worden gedragen. In de afgelopen decennia is het evenement vooral een enorme toeristische attractie voor de stad geworden.

Loading...

Loading…


De komende week zullen daarom alle artikelen die wij (Celine Haring en Martijn Wessels) schrijven, in het teken staan van de impact van het Venetiaanse carnaval op het toerisme in de stad.

Zie hieronder hoe de opening er uit zag.