Op de grens tussen Israël en het Palestijnse gebied op de Westelijke Jordaanoever staat een muur waar Trump een natte droom van zou krijgen. De Palestijnen doen er niet zo moeilijk over wie hun gebied binnenkomt, controle er is praktisch niet. Israël  pakt de zaak serieuzer aan, variërend van een lichte controle tot een soort vliegveld securitycheck uit een horrorfilm.

In het grensgebied rondom Jeruzalem is een prima busverbinding. Voor een paar shekel (1NIS=0.24EUR) zit je in Ramallah of Bethlehem, vanaf waar je per taxi of shuttlebus verder kunt reizen. Wanneer de bus van Palestina naar Israël gaat, is er controle bij de grens. Alle Palestijnen in de bus moeten uitstappen en worden apart gechecked. Vervolgens stapt de ISF, de Israëlische grenspolitie, twee man sterk de bus in om alle andere paspoorten te controleren.

Toen ik enkele dagen terug in mijn eentje de terugreis van Ramallah ondernam, stapte ik als een echt groentje samen met alle Palestijnen uit. De jongedames van de ISF keken er wat van op, maar vroegen in stevige taal om mijn visa en paspoort. Voor een buslading Palestijnen was een half uur aan controle nodig. Alle baggage door een scanner, de persoon door een metaaldetector. Door een hele dikke half doorzichtige plaat kijken de Israëli mee. “Yeah, I travel here every day,” zei de jongen naast me in de rij.

Vanmiddag waren ik en metgezel Jurre op de terugweg van een interview in Bethlehem. De controle is hier minder zwaar, wat in houd dat de Palestijnen niet door een volledige check heen hoeven. We wisten nu dat we mochten blijven zitten, en zodra de arabieren de bus uit waren kwam de ISF binnen om ons te controleren. “Fuck, mijn paspoort en visa zitten nog in m’n andere broek” zei Jurre. Allebij flink geschokt door Jurre zijn ontdekking, besloten we het met Jurre zijn perspas te proberen.

Dat ging eigenlijk best prima. Met zijn grote puppy ogen en halflange blonde lokken leek de verstrooide dusdanig weinig op een arabier, dat hij zonder legitimatie gewoon in de bus mocht blijven zitten en dus Israël mocht betreden. Nadat alle Palestijnen weer waren ingestapt reden we verder naar Jeruzalem.