Studenten horen tegenwoordig bij Berlijn. Er zijn drie grote universiteiten in de stad, waarvan de Freie Universität von Berlin minstens 34.000 studenten opleid. Met de moderne infrastructuur en de vele opleidingen die het aanbied, zou je de school het brein van Berlijn kunnen noemen. Tevens omdat de grote bibliotheek de vorm van een brein heeft.

De Freie Universität is enorm. Je hebt letterlijk een kaart nodig om niet te verdwalen. Er zijn veel verschillende gebouwen voor allerlei verschillende opleidingen. De grote diversiteit in opleidingen zou de reden zijn waarom deze school erg in trek is bij Duitse studenten, maar ook bij buitenlandse studenten. Je kunt er van alles leren. Voorbeelden zijn economie, techniek, fysica, biologie en wiskunde. Verder heb je er ook veel niet-alledaagse opleidingen zoals: Hebreeuws, meteorologie, ruimteonderzoek, botanie en zelfs Nederlands.

Saskia Hupertz is een van de studentbegeleiders op deze school. Zij heeft zelf al een lange geschiedenis met de school. Tijdens een rondleiding laat ze allerlei enorme gebouwen zien die onderdeel zijn van de universiteit. Zij zegt:” Ik weet zeker dat wij zoveel studenten hebben, omdat wij zoveel te bieden hebben aan deze studenten. Ze kunnen hier echt van alles doen.” Studenten in Berlijn staan er volgens haar ook om bekend dat het hele harde werkers zijn. “Ze zijn hier altijd doelbewust bezig en staan er altijd ook weer voor open om nieuwe dingen te ontdekken.”

Als je iets meer ten oosten van de universiteit gaat kom je bij een enorm glazen gebouw. Dit is de kas voor de botanische tuinen van de opleiding botanie. Vlak naast de botanische tuinen is een ander groot gebouw wat deel is van de onderwijsinstelling, de kinderopvang. Kennelijk besteed de universiteit veel aandacht aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Ook kan het gemakkelijk zijn voor mensen die studeren of werken op de uni, om hun kinderen daar dan te laten overdag. Aan de rand van het gebied dat behoort tot de Freie Universität ligt nog een opmerkelijk gebouw: een grote toren met een grote satelliet op het dak. Dit is het weerstation dat hoort bij de opleiding meteorologie. Deze bestaat al heel erg lang. Volgens Saskia gebruikte de Amerikaanse soldaten deze in de tijd van de Berlijnse muur om het weerbericht zo binnen te krijgen. Nog steeds gebruiken ze deze toren om weerberichten uit te brengen.

-De botanische tuinen.

De universiteit heeft plannen om de universiteit verder uit te breiden als het stadsbestuur daar toestemming voor geeft. De school doet in ieder geval genoeg aan marketing. Door middel van filmpjes, presentaties op middelbare scholen en uitwisselingsprojecten proberen ze dus nog groter te worden. Saskia grapte nog dat ze mogelijk de reden weet dat er zoveel buitenlandse studenten naar de universiteit komen. “We heten de Freie Universität, waarschijnlijk denken ze dat wij een gratis universiteit zijn. Dit is spijtig genoeg niet het geval.”