In Schotland draait het eigenlijk maar om twee clubs, Rangers en Celtic. Deze aartsrivalen zijn ook bekend in het buitenland door de Europese successen die ze hebben behaald. Qua gewonnen prijzen ontlopen deze eeuwenoude voetbalclubs elkaar nauwelijks.

Door de jaren heen is het contact tussen Rangers en Celtic van vriendschappelijk naar vijandelijk gegaan. Toch kunnen de clubs niet zonder elkaar, want de wedstrijd tussen deze Schotse grootmachten, The Old Firm, trekt veel aandacht. Dat duel is zowel op als buiten het veld erg fel. Daardoor kijken mensen over heel de wereld graag naar deze wedstrijd. Wanneer Rangers en Celtic niet meer tegen elkaar spelen, vervalt de wereldwijde aandacht voor de clubs.

Rangers

De rivaliteit tussen de clubs komt mede door het geloof. De aanhangers van Rangers waren van oorsprong protestanten en dat botste met de Ierse katholieke fans van Celtic. De clubs domineren de Schotse competitie al decennialang. Rangers heeft met 54 landstitels de meeste landskampioenschappen in Schotland op haar naam staan. In 2012 werd de club failliet verklaard, maar het wist zich binnen een paar jaar weer knap terug te vechten naar het hoogste niveau. Rangers staat momenteel op de tweede plaats in de Schotse competitie met een achterstand op koploper Celtic.

Celtic

De laatste jaren is het vooral Celtic dat de lakens uitdeelt in Schotland. Het is nu al zeven jaar op rij landskampioen en het ziet ernaar uit dat de club er dit jaar weer met de titel vandoor gaat. Dat zou dan alweer de vijftigste landstitel zijn, nog maar vier minder dan Rangers. Over een aantal jaar kan Celtic dus zomaar de succesvolste club van de Schotse competitie zijn. In het buitenland presteerde de club al beter dan de rivaal, want het won de Europacup l in 1967. Rangers zegevierde ook al eens op internationale bodem, Europacup ll 1972, maar dat was op het tweede Europese niveau.