Voor de verandering veroveren de Israëli iets anders dan Palestijns grondgebied. De Israëlische Beresheet maanlander was onderdeel van de lading die op 21 februari door een van Elon Musk zijn speeltjes de lucht in werd geschoten. De zeshonderd kilo zware verkenner is vernoemt naar het hebreeuwse woord voor “in een begin.”

De lancering lijkt tot nu toe een succes te zijn. Als het volgens plan verloopt, zal de sonde over een kleine twee maanden op de grijze bol neerstrijken. De Falcon 9 raket werd ontstoken in Florida,en niet lang daarna gaf de Beresheet zijn eerste signalen door aan het Israëlische commandcenter in Yehud.

Niet alleen is het het eerste Israëlische project dat naar de maan wordt geschoten, maar het is ook het eerste maanproject dat met privaat geld is gefinancierd. Het totale kostenplaatje van minder dan 100 miljoen wordt gezien als een koopje. Het lijkt er op dat dit weer de volgende stap is in de privatisering van de ruimtevaart.

De hebreeuwse kalender, belangrijk voor het jodendom en dus de staat israël, is toepasselijk genoeg een maan/zonkalender. Het voornaamste doel van de sonde is echter het onderzoeken van magnetische velden, en de Israeli enthousiast maken voor ruimtevaart.