De (gepensioneerde) overwinteraars zijn al een aantal keer ter sprake gekomen tijdens het beschrijven van Albufeira buiten het hoogseizoen. Wat beweegt de ouderen om nu juist naar deze stad te komen? 

Ruud en Fieneke Valk verblijven zes weken in Albufeira en hebben al aardig wat ervaring met de stad: “We komen hier al zeven jaar.  We hebben een aantal appartementencomplexen gehad, onder andere bij de haven van Albufeira. Momenteel verblijven we wat dichterbij Faro, ongeveer twintig kilometer rijden van Albufeira. Maar toch komen we hier bijna iedere avond terug om een hapje te eten. Hier vinden we sfeer en gezelligheid. Ook zien we hier veel andere overwinteraars. Voor ons is het hier ideaal. We komen hier vooral om aan de winter in Nederland te ontsnappen.” Ruud is COPD patiënt, hij vertelt dat de frisse zeelucht hem hier goed doet en dat er meer ouderen om die reden overwinteren aan de Portugese kust.

Het echtpaar vertelt waarom Albufeira hen aanspreekt: “Het is hier rustig en gezellig. Elk jaar komen we hier ook dezelfde mensen tegen. Albufeira is het centrum van de Algarve, er is hier van alles te doen. En alle kleine binnenweggetjes tussen de citroen- en sinaasappelplantages vervelen nooit.”

Maar in de zomer zijn de twee hier niet te vinden: “Dan zijn er hier natuurlijk hoofdzakelijk jongeren. Soms kunnen ze ook erg vervelend zijn, met name de Engelse gasten die hier komen om te feesten.”

Ook Bert Haak en Marjoke Verhoek zijn hier te vinden in het laagseizoen. Zij komen al 13 jaar naar Albufeira. “Vijftien jaar geleden kwam ik hier voor het eerst met een vriendin. Ik vond het toen zo geweldig dat ik dacht: hier wil ik terugkomen.” vertelt Marjoke. “Het is hier lekker relaxed, veilig en goed georganiseerd.” vult Bert aan.

In Albufeira kun je veel terugvinden van het Nederlandse tourisme. Zoals Nederlandse restaurants, café’s en snackbars. Maar de Nederlandse tintjes  is niet wat het stel naar de stad trekt: “We hebben hier inmiddels ook veel Portugese vrienden gemaakt.”

“We komen hier wel drie keer per jaar, de mensen herkennen ons hier en dat is leuk. We hebben hier ook een eigen appartement. We komen hier meestal buiten het hoogseizoen.  Vorige zomer zijn we hier een weekje geweest in Augustus, maar toen vond ik de drukte eigenlijk wel meevallen. De mensen gaan steeds verder weg op vakantie.”

“De strip was hier vroeger meer voor gezinnen. Nu is dat helemaal omgebouwd voor de jongeren met discotheken.Wat goed is om te zien hier is dat de politie het uitgaansleven hier wel heel goed in de gaten houdt. Er is veel regime, de dames kunnen zich hier veilig voelen tijdens het uitgaan. Dat valt ons wel op. Voor ons is het niet meer leuk om daar te komen ‘s avonds, je wordt door de muziek de straat doorgeduwd. Wij gaan nu ‘s avonds naar het oude centrum of blijven lekker thuis.”

Bij de haven van Albufeira zit een groep Nederlandse ouderen rondom een tafel. Allemaal met een grote glimlach op hun gezicht in het zonnetje. De groep is in de loop der jaren groter geworden.  Ze hebben elkaar een aantal jaar geleden ontmoet en trekken sinds dien met elkaar op.

  • Geertje Bakker, Corma Cambier, Sjack Cambier en Monique van Hoof

“We komen hier allemaal al zo’n zeven jaar. En sinds vier jaar zijn we echt een hechte groep geworden. Voor drie maanden zijn we hier om het zonnetje op te zoeken. Samen maken we veel natuuruitstapjes.” vertelt een van de dames.

“Ik heb het gevoel dat je hier in de wintermaanden veel sneller contact legt met anderen. Veel mensen zitten op het terras en raken met elkaar aan praat. Wat Albufeira voor mij zo bijzonder maakt is de warmte van de mensen hier. De mensen zijn hier heel vriendelijk en hebben een warm hart. Je komt hier als toerist, maar wordt nog wel als mens behandelt. In tegenstelling tot veel andere toeristische steden waar je helemaal uitgemolken wordt.”