Een stage regelen en een woonruimte vinden in het buitenland kost heel wat tijd, moeite, uurtjes op het internet en papierwerk. En dat moet een student dan óók nog eens allemaal zelf doen. Iemand die daar alles van weet is Semmy Willemsen, student fashion design in Utrecht. Zij vertelt wat ze allemaal heeft gedaan om een stageplek en woonruimte te vinden.

De rol van school
“School doet niks, helemaal niks. Je had drie meetings met je stagebegeleider, maar die gingen eigenlijk nergens over. Iedereen moest vertellen hoe je ervoor stond, dat was het. School doet echt geen fuck. Ik krijg geld van school, joeppie. Dat vind ik fijn, maar moest ik wel een miljoen formulieren voor invullen en dingen regelen. Ik ben er toevallig pas sinds 21 februari mee klaar, het had eigenlijk 28 januari klaar moeten zijn.”

Een stageplek vinden
Het was al een tijd bekend dat de fashion designstudenten in het derde jaar stage gaan lopen, maar het is een lastige opgave om een plek te vinden. De studie draait om projecten en het opbouwen van een portfolio. “Je portfolio moet er esthetisch goed uitzien. Uiteindelijk stuur je het op naar veel mensen, samen met een motivatiebrief. Mensen moeten je werk goed genoeg vinden en het bij je vinden passen. Het is best lastig om een bedrijf te vinden dat je bij jezelf vindt passen en dat je werk oké genoeg vindt. Veel mensen melden zich natuurlijk aan, dat maakt het moeilijk.”

Stressen en heel veel mailtjes
Het was niet Semmy’s eerste keuze om naar Berlijn te gaan. Ze had een stageplek gevonden in Stockholm, maar de eigenaresse was kort voor de kerstmis moeder geworden. “Ze wilde eerst zelf weer in de routine komen, zonder stagiaires. Ik had toen wel stress, omdat ik het net voor kerstmis te horen kreeg. Niemand is er dan en alles is natuurlijk dicht.”

Het is volgens Semmy niet onmogelijk om een stageplek te vinden, omdat er altijd wel een plek bij je past. “Ik heb in de kerstvakantie heel wat mailtjes gestuurd, maar de plek waar ik nu stageloop sprak me toch het meeste aan. Niet per se de kleren, maar meer van denken en het waarom. Ik ben heel blij dat ik hier naartoe mocht komen.”

Ze had in dezelfde periode een gesprek bij een ander, commercieel bedrijf in Amstelveen. Dat commerciële maakte het bedrijf minder creatief. Later die dag had ze een skypegesprek met haar huidige stageplek. “Ik was in Berlijn om te kijken of mijn huidige stageplek en ik bij elkaar passen, toen ik werd gebeld door het bedrijf in Amstelveen dat ik daar kon beginnen. Dat was heel raar. Toch wilde ik liever naar het bedrijf in Berlijn en kreeg ik diezelfde avond te horen dat ik daar mocht beginnen.”

Zoektocht naar een kamer
Eenmaal een stageplek gevonden, is het ook noodzaak om een woonruimte te vinden. De zoektocht naar een geschikte kamer is te vergelijken met die in Nederland. Alleen mag je in Berlijn als student echt een woning bezitten en in Nederland mag dat niet. En een kamer vinden ging makkelijker dan in Utrecht!

Er zijn een aantal sites waarmee je een woning kan vinden in Berlijn. “Via de site wggesucht ben ik gaan zoeken. Op deze site wilde ze alleen graag dat je de woning kwam bezoeken, maar ik kan natuurlijk niet zomaar naar Berlijn daarvoor. Daarom ben ik verder gaan zoeken en heb ik veel andere sites bezocht. Daar zaten ook sites tussen waar je meteen een kamer kon boeken, maar dat was heel duur. Bijvoorbeeld een kamer van 6 m2 voor €400,-. Op een gegeven moment vond ik een kamer van 20 m2 voor €600,-. Dat wilde ik niet, maar mijn moeder zei dat ik gewoon écht een kamer moest hebben. Je hebt geen keus en het gaat toch wel duur zijn. Ik had het gevoel dat ik het niet moest doen en naar dat gevoel heb ik geluisterd. Uiteindelijk ben ik op de Erasmus site gaan kijken voor woningen, toen werd ik doorverwezen naar een andere site. Op die site word je geholpen aan een woning. Je moest wel €250 aan inschrijfkosten betalen. Dat is vervelend, maar ik heb nu wel een kamer in een appartement. Ik hoefde niet langs te komen, dat was super fijn.”

Hoe gaat het nu?
Inmiddels heeft Semmy er twee weken opzitten en het gaat het steeds beter in de stad. “Ik heb me nog geen moment eenzaam gevoeld.” Soms beseft ze niet dat ze in Berlijn zit en denkt ze dat het een vakantie is. Haar leven begint steeds meer vorm te krijgen hier en leeft ze het studentenleven: lange stagedagen en afspreken met vrienden.