Het onderwijssysteem ziet er in Berlijn wat lastiger uit als in Nederland. De Kulturminister Konferenz in Berlijn probeert het in goede banen te lijden. Volgens Manuela Pohl, werkneemster bij de KMK in Berlijn, is dit niet altijd even makkelijk.

Duitsland heeft zestien deelstaten, ieder deelstaat heeft recht op zijn eigen onderwijssysteem. Dit kan ingewikkeld zijn en daarom probeert Kulturminister Konferenz dit zo centraal mogelijk te brengen: ‘’ De zestien ministers van iedere deelstaat komen hier vier keer per jaar bij elkaar om de systemen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen en het gelijk te maken voor iedereen. Dat is voor ons niet altijd even makkelijk, maar studenten zullen de verschillen nauwelijks merken. De deelstaten zijn nu eenmaal trots op hun eigen manieren en cultuur, daarom willen ze hun eigen onderwijssysteem kunnen hebben.’’

Wanneer je in een ander land wilt studeren, moet je soms toetsen of cursussen extra doen voordat je er mag studeren. Dit is in Berlijn vaak niet het geval zegt Manuela: ‘’Als je in Berlijn komt te studeren als internationale student heb je aan de kwalificatie die je in je thuisland hebt behaald genoeg. Deze kwalificatie moet wel gelijk zijn aan het Duitse niveau. Bij sommige landen moet je wel wat extra doen om hier te kunnen studeren, maar dat hangt per land af wat het is. Je kunt als buitenlandse student hier je studie aanvragen bij de universiteiten, en zij bepalen of je toegelaten mag worden.’’

De schoolsystemen kunnen verschillen van elkaar, maar moeten zich wel aan de standaards houden. ‘’In Duitsland hebben we natuurlijk standaards die we aanhouden en dat geldt voor iedereen die hier komt studeren, ook voor buitenlandse studenten. Alle zestien deelstaten moeten hier aan voldoen. Je krijgt te maken met dezelfde vakken en het is natuurlijk niet alsof je van wiskunde afkomt. Wat wel lastig is, is als je een taal wilt studeren die niet in een andere deelstaat gegeven wordt. Als dit het geval is en je wilt verhuizen naar een andere deelstaat, zal je een andere taal moeten kiezen.’’

‘’Berlijn is net wat anders dan de andere deelstaten, maar dan hebben we het vooral over het middelbare schoolsysteem. De kinderen zitten hier zes jaar op de middelbare school, niet vier jaar als in de andere deelstaten. Voor studenten zijn de verschillen niet groot. ’’

Net als in Nederland moeten veel studenten wel geld lenen om naar school te kunnen. De overheid wil studenten wel daarin tegemoetkomen. Daarom hoeven veel studenten maar de helft van hun lening terug te betalen. Dat is wel heel anders dan in Nederland, waar studenten gewoon het volledige bedrag moeten terugbetalen. Het is in Duitsland wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals de financiële situatie van de student.