Wie Griekenland zegt, zegt in één ademteug Ouzo. Het anijsdrankje is één van de bekendste exportproducten van het land met één van de grootste historiën ter wereld. De Griekse regering heeft zelfs sinds 2006 een monopoly op de naam. Hoewel niet iedereen er enthousiast van wordt krijgen de meeste het er wel warm van, Ouzo bevat namelijk een alcoholpercentage van minimaal 40%. Hoe vaker je de drank distilleert, hoe hoger het percentage en de kwaliteit wordt. Ouzo wordt in koperen ketels gedistilleerd en de basis ingrediënten zijn anijs en venkel. Zogenoemde “Ouzofabrieken” voegen hier zelf vaak nog (lokale) zaden en kruiden aan toe, maar de precieze samenstelling van deze recepten wordt goed geheimgehouden. Op deze manier is elk merk weer net iets anders. Ouzo kan zowel puur als met ijsblokjes of water worden gedronken. Als er water toegevoegd wordt aan het glas krijgt de Ouzo een meer melkachtige kleur, dit komt door de anijsolie die aan de drank wordt toegevoegd.

Brettos, gelegen in de toeristische wijk Plakka, is één van de oudste Ouzo stokerijen in Athene. Gelegen vlak achter de Acropolis wordt hier al sinds 1909, volgens eigen recept, Ouzo gestookt. Naast het maken van hun eigen drank serveren ze ook meer dan 200 wijnen en 40 verschillende likeuren.

Wat direct opvalt als je het kleine maar gezellige gebouw inloopt zijn de honderden kleurrijke flessen aan de wand. Door deze inrichting waan je je direct in een toverdrankwinkel uit één van de Harry Potter boeken. De meeste dranken die tentoongesteld staan zijn likeuren die ook te bestellen zijn. Sommige flessen op de bovenste plank staan er al sinds de begindagen van Brettos.

Bij Brettos maken ze drie verschillende soorten Ouzo. De ingrediënten van de drank zijn niet zozeer verschillend, het gaat hier vooral om het aantal keer dat een drank gedistilleerd is. Wat opvalt zijn de verschillende percentages alcohol (46%, 48% en 50%). Hoe vaker je de Ouzo distilleert, hoe meer alcohol er vrijkomt en de nasmaak van de drank is hierdoor ook sterker. Brettos Ouzo Black wordt vijf keer gedistilleerd, Brettos Ouzo Red vier keer en Brettos Ouzo Green drie keer. Bij de Green variant merk je dat de anijs smaak veel sterker aanwezig is dan bij het Black label. Ondanks dat er bij alle drie veel alcohol in de drank zit, doet de smaak niet denken aan het percentage dat op de fles staat.