Na ons eerste bezoekje aan Klimataria kregen we te horen dat er op zondag livemuziek aanwezig was. Een liveband gecombineerd met lekker eten in een oude Griekse taverne? Dat moeten wij natuurlijk voor onszelf meemaken.

Waar het de eerste keer nog rustig in de oude taverne was, zat nu het hele restaurant tot de nok toe gevuld. Hele tafels waren niet alleen gevuld met generaties Grieken maar ook met genoeg karaffen wijn en ontelbare borden met eten.

Bij ons eerste bezoek kozen we voor het lamsvlees. Hoewel dit erg goed beviel kregen we daarna te horen van Maria dat onze keuze toch niet echt authentiek Grieks eten was. Daar moest deze keer verandering in komen.

Nu wel authentiek

Tijd voor de authentieke gerechten dus. We bestelden het vlees dat Maria ons had laten zien in het filmpje en met veel bravoure kregen we een flink bord voorgeschoteld. Terwijl de liveband steeds enthousiaster ging spelen en de mensen begonnen met dansen, sneden wij ons eerste stukje van het vlees af.

Alle drie hadden we dezelfde uitdrukking op ons gezicht. Hoewel het de vorige keer ook goed smaakte was dit van een ander niveau. Het vlees was zo mals dat je geen mes nodig had. Doordat het de hele dag heeft liggen

stomen zat er ook meer dan genoeg smaak aan. Het gerecht kenmerkte eigenlijk onze hele ervaring bij Klimataria. Veel passie met weinig poespas.

De aardappeltjes die erbij kwamen waren ook niet wat wij gewend waren. In een positieve zin wel. In Nederland zijn vaak aardappelen vrij taai en smaakloos. We laten ze dan ook vaker wel dan niet links liggen. Daar was hier geen sprake van. Niet alleen gingen ze allemaal op, ze waren tot de kern stevig maar wel zacht genoeg om te kunnen buiten. Ook op het gebied van smaak lagen ze mijlenver voor op de traditionele aardappelen in Nederland.

When in het middellands zeegebied

Eigenlijk een gerecht wat veel mensen standaard bestellen als ze bij een griek zijn is Kalamaris. Iedereen kent de gefrituurde inktvisringen wel. Dat waren onze verwachtingen ook toen we de kalamaria bestelden. Wat wij uiteindelijk voorgeschoteld kregen bleek daar niet aan te voldoen. Geen gefrituurde ringen maar een halve inktvis.

Dat mocht de pret (en de smaak) niet drukken. De inktvis was van binnen gevuld met paprika en andere soorten groenten. Ook de vis was op dezelfde manier als het vlees bereidt, een hele dag lekker stomen. En ook hier was dat te merken. In plaats van dat je urenlang aan het herkauwen bent op hetzelfde stukje vis, viel het hier al los voordat het überhaupt in je mond was.

Al met al waren onze ervaringen bij Klimataria totaal niet wat wij hadden verwacht. We wisten al dat we er lekker konden eten maar toch wisten ze ons totaal te verbijsteren.

ValentijnDemandt