In het centrum van Athene, vlakbij het wereldberoemde Acropolis, huist restaurant Mani Mani. Een stijlvol etablissement, waar voedsel uit de regio’s Mani en Peloponnisos centraal staat. Een groot deel van de ingrediënten, zoals eieren en olijfolie, wordt in deze streek geproduceerd.

Wanneer je de donkere straat verlaat en het restaurant betreedt, wordt je gelijk via een smalle trap omhoog geleid. Eenmaal boven stap je een sfeervolle oase van licht binnen. Het personeel lacht je warm toe en beschikt over een prima kennis van de Engelse taal. Iets wat er voor zorgt dat we ons meteen thuis voelen.

Onder het genot van een fles water van het huis krijgen we rustig de kans om het decor goed in ons op te nemen. Het vele wit, in combinatie met de grote lichtinval, zorgt voor een hele frisse sfeer.

Smaakvol begin

Terwijl het restaurant langzaam volloopt met vrolijk ogende Grieken, krijgen wij onze eerste gang voorgeschoteld. De zogeheten ‘Trilogy’. Dit is een mandje met verschillende soorten brood, geserveerd met drie verschillende smeersels. Kort hierop volgde de traditioneel Griekse ‘travithes’ met losse reepjes jonge kaas. Deze travithes zijn een soort gefrituurde dikke pannenkoeken, enigszins vergelijkbaar met Nederlandse oliebollen. In tegenstelling tot oliebollen waren deze travithes niet bestrooid met poedersuiker, maar met zout.

Hoog tempo

Met de rijke smaak van de voorgerechten nog vers op de tong, is het tijd voor de hoofdgerechten. Wat opvalt aan de Griekse keuken is dat het tempo een stuk hoger ligt dan dat wij Nederlanders gewend zijn. In Nederland is het gebruikelijk om onder het genot van een drankje, al borrelend je eten af te wachten. In Griekenland is de tijd tussen bestellen en serveren aanzienlijk korter.

Maar goed, de tweede gang bestaat uit twee gerechten. Een ravioli gevuld met traditionele ingrediënten van Mani en een frisse Griekse salade met olijven en feta. Vooral deze salade doet de Griekse keuken eer aan. Een goede balans tussen de frisheid van sla en paprika en het zoetere van sinaasappel en gezoete noten.

Als toetje krijgen we een typisch Griekse groenten taart voorgeschoteld. Een hartige taart van stevig bladerdeeg, gevuld met spinazie en gekruide feta. Een echte aanrader voor iedereen die ooit een reis naar het warme zuiden onderneemt.

Afsluiten op zijn Grieks

Tenslotte zouden Grieken geen Grieken zijn als ze je geen glaasje Ouzo aan zouden bieden als aperitief. Een heldere vloeistof die vertroebeld, mits gemixt met water of ijs. Zodra de drank je lippen raakt wordt je hele hoofd gevuld met de rijke smaak van anijs. Gevolgd door de warme afdronk die je mag verwachten van een sterke likeur.

Mani Mani weet met een moderne kijk op traditionele streekproducten de smaakpapillen te strelen. De gerechten zijn groot, goed opgemaakt en lekker van smaak. Samen met het frisse interieur en de gemoedelijke service is het een bron van licht  in donkere winterdagen.