Iris de Brouwer woont al 13 jaar in Napels. Het leven in deze Italiaanse stad is toch net ietsje anders dan in ons kleine kikkerlandje. Toen Iris in Napels kwam wonen moest ze omschakelen. Er is in Napels sprake van criminaliteit, discriminatie en zelfs micromaffia. Maar waarom is Napels dan leuk als vakantiebestemming? Iris beantwoordt deze vragen in dit artikel.

“Napels is helemaal niet zo vies als dat mensen denken. We hebben inderdaad de afvalcrisis gehad, in de jaren 70 was er een cholera-epidemie, in de jaren 80 was er een aardbeving waarbij doden zijn gevallen én je hebt nog het hele maffiaverhaal wat mensen kennen. Dat is keer na keer negatief nieuws. Mensen onthouden dat negatieve nieuws. Het positieve nieuws daarentegen, wordt niet naar buiten gebracht. Zo heeft Dolce & Gabbana drie jaar geleden hun 30-jarig jubileum gevierd en een enorm mooie modeshow gehouden in het historisch centrum. Geweldig, maar daar wordt dus geen publiciteit aan gegeven, zelfs in Italië niet.”

“Ik snap best dat je de eerste dagen in Napels stom vindt en dat hier alles lelijk is. En je voelt intuïtief ook dat het niet overal veilig is hier. Maar je moet daar echt doorheen kijken. Wat nou zo mooi is aan Napels is de geschiedenis en wat er bewaard is gebleven aan kunst. Zo is er bijvoorbeeld een apotheek, die is zo mooi. Van buiten ziet het er niet uit, maar van binnen is het ontzettend mooi. Er zit zo’n intelligentie en ontwikkeling achter de bouwstijl van die apotheek, dat kom je in Nederland niet tegen. Als je de geschiedenis erbij leert, dan merk je het onrecht dat de stad is aangedaan. Napels is leeg getrokken door het Noorden en de stad wordt gewoon gediscrimineerd. Maar als je goed kijkt, dan ontdek je echt een geschiedenis en kunst dat je niet verwacht.”

“Er zijn hier zoveel dingen die nog beter kunnen. Zo kun je hier heel makkelijk om de regels heen leven. Ik geef bijvoorbeeld kooklessen bij mij thuis, in Nederland moet je daar een restaurantvergunning voor hebben. Daarnaast zou het fijn zijn als we het een beetje leefbaarder kunnen maken voor de mensen hier. Het is hier af en toe zo moeilijk, de mensen proberen er wel wat van te maken, maar ik zou het ze gunnen dat het allemaal wat makkelijker was. Stap een zou zijn het aanpakken van de criminaliteit. Al is het maar het niet meer dubbel parkeren en de illegale parkeerwacht. Dat zijn mannetjes die langs de weg gaan staan op plekken waar mensen vaak hun auto gratis kunnen parkeren. Zij vragen jou dan om een euro of twee. Maar als jij dat niet doet, dan weet je niet of je je auto nog met spiegels terugkrijgt. En mensen geven het hier ook een beetje op. De mensen zijn moe, want er is geen steun van de overheid. Uiteindelijk denk ik dat dat het belangrijkste is, dat deze stad te weinig steun krijgt van de overheid om door middel van wetten en middelen die kleine criminaliteit om dat aan te pakken.”

“Alles is hier heel erg volgens de traditie. Verandering is wel mogelijk, maar je zult er wel een tijdje voor moeten wachten. Er is al heel veel veranderd in korte tijd. Als je Napels 15 jaar geleden ziet dan verbaast het me dat we hier toeristen hebben. Dat komt mede door de burgemeester die we nu hebben. Veel geld is verdwenen in de zakken van de verkeerde personen. Op het moment dat het geld werd uitgegeven aan de goede dingen, merkte je echt een verschil. Wat ik ook heb begrepen is dat het Noorden wel heeft geïnvesteerd in het arme zuiden, maar dat dat geld ook steeds weer verdween dus dat doen zij nu niet meer. Ze hebben het noorden een beetje opgegeven. Gelukkig is er een groep Napolitanen die heeft gezegd: ‘het is klaar nu, we doen het zelf wel’. Zo organiseren de locals buurtschoonmaken. Het zijn echt de locals zelf die het zat zijn en verandering willen.”

“Als je als Nederlander naar Napels komt, is dat best een uitdaging. Je moet hier namelijk niet naartoe komen met jouw Nederlandse blik. In Nederland is alles zo perfect geregeld waardoor je bijna niet meer zelf nadenkt. Vaak verwachten Nederlanders dat het in andere landen ook zo perfect is. Als het jou als bezoeker lukt om je over te geven aan de leefstijl van hier, dan is Napels een geweldige stad die jou iets geeft wat je in Nederland echt niet kan vinden.”