Net zoals in de Amsterdamse kanalen is er ook een jaarlijkse Gay Pride in de Roemeense hoofdstad Boekarest. En niet alleen daar, want ook in Cluj en in Timisoara vindt er elk jaar een parade plaats dat door Pride Romania wordt georganiseerd. Simona Simionescu (foto) is werkzaam voor Pride Romania vertelt ons het een en ander over de drie Prides.

Simionescu is sinds begin 2018 werkzaam voor de organisatie, helemaal op vrijwillige basis. ,,Ik wil er graag voor zorgen dat er meer acceptatie komt voor de LGBT’ers in Roemenië.” Voor Simionescu was nieuwsgierigheid een van de redenen om voor Pride Romania te gaan werken. ,,Ik ben zelf werkzaam als doktor en daarom vind ik het belangrijk dat iedereen op dezelfde manier wordt aangegaan. Ik was gewoon benieuwd hoe ‘die’ mensen daadwerkelijk zijn in de omgang.” En haar verwachting werd bevestigd: ,,ze zijn gewoon even vriendelijk en behulpzaam zoals iedereen.”

Zelf is Simionescu hetero, maar ze vind het erg belangrijk dat iedereen normaal met elkaar om kan gaan. Ze vindt het daarom ook pijnlijk dat mensen homoseksualiteit altijd in een adem noemen met alleen seks: ,,Sommige mensen die ik ken zeggen ‘oh, dus jij doet aan anale seks’ en ‘je doet het in een ander gat’. Dat is zo kort door de bocht. Het gaat ook om gewone liefde, net zoals bij iedereen.”

De Roemeense Prides

De grootste Pride qua opkomst is in Boekarest weet Simionescu te vertellen: ,,Dat is opzich logisch, want het is tenslotte in de nationale hoofdstad. Maar ik vind het niet belangrijk welke van de drie (Boekarest, Cluj en Timisoara, red.) de grootste is. Het gaat mij er gewoon om dát er mensen op afkomen.” Daarmee doelt Simionescu op het feit dat er genoeg mensen zijn die (nog) niet kunnen of durven om uit de kast te komen. In de Christelijk-Orthodoxe-gemeenschap – wat de grootste gemeenschap is in Roemenië – wordt homoseksualiteit namelijk gezien als een ziekte. Dat is voor Simionescu ook een reden om echt trots te zijn dat er toch Prides zijn in haar land: ,,Een grote groep mensen halen hun neus op voor homoseksualiteit en om dan toch zo’n evenement te kunnen organiseren, geeft mij een goed gevoel!”

De Prides vinden één keer per jaar plaats in de drie steden, maar dat is volgens Simionescu niet voldoende: ,,Er moet regelmaat inkomen en mensen moeten zichzelf blijven uiten, niet alleen als er een speciale dag voor is.” Daarin hoopt de vrijwilligster haar steentje bij te kunnen dragen. ,,Dat is ook een van de redenen waarom ik bij Pride ben begonnen. Ik wil graag bij helpen om nieuwe wensen van de doelgroep te kunnen realiseren.”

Organisatie

De organisatie van een Pride begint zo’n zes maanden va tevoren. Er wordt dan gestart met de fundraising en er wordt alvast begonnen om muziek samen te stellen. Simionescu: ,,Ook moeten we ruim van tevoren dingen regelen zoals paraat staande hulpdiensten en dergelijke.” In de afgelopen jaren is er toch weleens wat misgegaan in de organisatie. Simionescu vertelt dat er vaak mensen uit de parade lopen en zich door de hele stad verspreiden. ,,Dat willen we voorkomen dit jaar. Want het is eeuwig zonde als er een parade is, maar het grootste deel niet eens daarbij is.”