De derby tussen de clubs uit Glasgow, Celtic en Rangers, is al eeuwenoud. Deze wedstrijd leek helemaal te verdwijnen, maar dankzij de wederopstanding van Rangers lijkt het bikkelharde duel weer helemaal terug te zijn. The Old Firm leeft dus weer in Glasgow en dit maakt veel los in de stad.

De rivaliteit tussen Rangers en Celtic is enorm, daarom is het de wedstrijd van het jaar in Schotland. De vijandigheid komt vooral door het geloof van beide clubs. De supporters van Celtic waren oorspronkelijk Ierse katholieken, terwijl de fans van Rangers het protestantse geloof aanhingen. De naam van de derby, The Old Firm, is afgeleid van ‘An Old Firm Game’. Zo heette de wedstrijd namelijk eerst, omdat de relatie tussen de clubs in het begin erg gemoedelijk was.

Oorsprong

Vroeger organiseerden de mensen binnen Celtic en Rangers wedstrijden tussen beide clubs om geld in te zamelen voor goede initiatieven. Die duels waren vooral belangrijk voor Celtic, want dat was vroeger onder anderen een goed doel voor kinderen die weinig te eten hadden. Brian Sharp, tourgids van Celtic, zegt dat de band tussen de clubs en supporters door de jaren heen verslechterde. “Het contact tussen de groepen werd steeds slechter. Een Iers getinte club die in Schotland veel prijzen won, dat vonden de fans van Rangers maar niks.”

Minder gevechten in de binnenstad

Er duiken regelmatig beelden op waarin te zien is dat de supporters van de clubs met elkaar op de vuist gaan. Toch zijn de fans van mening dat een echte ‘brawl’ minder vaak voorkomt dan voorheen. Danny Kelly, muzikant in Glasgow en Celtic fan, zegt dat de fans van Rangers aan hun eigen kant van de stad blijven. “Wij bezitten alles in ons deel van de stad, hier is alles Iers.” Samen met hem zijn er toch nog veel supporters die het niet onder stoelen of banken steken dat zij niet goed samen gaan met de Rangers fans.

Derby weer levend

The Old Firm verdween een aantal jaar door het faillissement van Rangers. De club kon namelijk niet meer op het hoogste niveau van Schotland spelen. Nadat een ander bedrijf Rangers overkocht begon de opmars. Het kostte de club vier jaar tijd om weer terug te komen op het hoogste niveau van Schotland. Dat betekende dus ook dat The Old Firm weer in leven was. In 2018 won Rangers weer voor het eerst van Celtic sinds 2012. Als het zo door gaat kan de titelstrijd in Schotland over een paar jaar weer heel spannend zijn, dat kan de competitie wel gebruiken. Celtic werd namelijk de afgelopen zeven seizoenen al landskampioen en dit jaar heeft het er ook alle schijn van.

Alex van Otterdijk & Bob Ligthart