Dineren met kaplaarzen aan, een ecosysteem dat naar de kloten gaat en volgelopen winkels. Venetië kampt met wateroverlast. Geregeld staan de straten blank en daar zijn de inwoners nu wel klaar mee. Ze zijn boos omdat de maatregelingen niet goed werken of te lang duren.

In de stad zelf spraken we met Cinzia Vanzetto, een medewerkster van een glaswinkel. Ze voelt zich machteloos tegenover het water.

De inwoners kunnen dus niet veel doen tegen de stijging van het zeewater. Volgens de horecamedewerkers op het Sant Marco plein is het afwachten en daarna schoonmaken. Een ravage blijft er vervolgens achter.

MOSE 

In 2003 kwam de overheid eindelijk in actie. Het MOSE-project zou het water tegen moeten houden. Doormiddel van grote ijzeren blokken in zee die naar boven komen wanneer het water stijgt, zou het waterprobleem in Venetië opgelost moeten zijn. Er werd beloofd dat het in 2011 af zou zijn. Verwachtte kosten: 1,6 miljard euro. Nu, in 2019, is het nog steeds niet af. De kosten zijn opgelopen tot 5,5 miljard en de verwachtte opening is verschoven naar 2022. Dat is dus ruim 10 jaar later dan gepland. Het is dan ook erg logisch dat de Venetianen klaar zijn met alle mooie praatjes.

Helaas kunnen de medewerkers van MOSE ons geen verdere informatie geven.