Voor het bezoeken van een stad is het tegenwoordig gebruikelijk om een paar van de belangrijkste hotspots of de mooiste gedeelten van de stad te googelen. Wie Napels opzoekt komt waarschijnlijk uit bij VisitNaples.eu uit. Een toeristensite die ooit is ontstaan uit een kleine facebookpagina opgestart door een plaatselijk marketingbureau.

Peppe Renzuto Lodice, één van de oprichters van de site, wilde Napels graag op de kaart zetten: “Onze Facebookpagina bestond destijds uit een vergelijking tussen Napels en Londen. Toen de pagina populair begon te worden, stapten we naar verschillende Napelse bedrijfjes om samen te werken. Tegenwoordig hebben we ook een eigen site en promoten we Napels door middel van onder andere video’s.”

“9 van de 10 keer komt Napels negatief in het nieuws”

Het doel van de site is om de mooie kanten van Napels te laten zien. “9 van de 10 keer komt Napels negatief in het nieuws, hierdoor krijg je vaak ook negativiteit van anderen terug. Door ook de verhalen van de inwoners en de locale ondernemingen te lezen, hopen we een wat positiever beeld van de stad te geven.”

“Ik merk dat er steeds meer toeristen naar Napels komen. Dit zorgt voor veel nieuwe ontwikkelingen in de stad. De Napolitanen merken ook dat toerisme een makkelijke en legale manier van verdienen is. Hierdoor krijgt de stad steeds meer pizzeria’s en toeristenwinkeltjes. Dit zorgt natuurlijk ook voor problemen. Wat Napels onder andere mooi maakt is dat voornamelijk de locals nog in de binnenstad wonen, dit begint helaas steeds meer te veranderen door de opkomst van de AirBnb’s.”

“De stad moet schoner.”

Napels wordt dus steeds toegankelijker voor toeristen. Toch vindt Peppe dat er nog een hoop verbeterd kan worden. “De stad moet schoner. Er ligt nog steeds een hoop afval op straat.” Daarnaast vindt hij dat de winkeltjes vaker en langer open moeten blijven. “Met mooi weer ligt de gemiddelde Napolitaan ook gewoon graag op het strand, ik vind dat de winkels -ook op zondag- best open mogen blijven.”

Peppe is zelf trots om een Napolitaan te zijn. “Italië heeft zoveel te bieden: heerlijk eten, een lange geschiedenis en natuurlijk een hoop stranden. Ik hoop dat meer toeristen dit ook gaan inzien.”