Bijna 70% van de jongeren tot 25 jaar heeft soms een piep, fluit of ruis in zijn oren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Tinnitusfonds. Op de Internationale dag van het Gehoor, die deze zondag plaatsvindt, wordt dan ook aandacht gevraagd voor het oplopen van gehoorschade. Terecht, vindt Simone Hobbelen, audicien bij Beter Horen: “Het probleem wordt steeds groter. Jongeren lopen steeds vaker op jonge leeftijd gehoorschade op.”

Een van de oorzaken die Hobbelen noemt zijn uitgaansgelegenheden met het veel te harde muziek en muziekoortjes die te hard staan. “Veel jong-volwassen vinden het ‘niet stoer’ om gehoorbescherming te dragen,” vertelt ze. “Ze denken vaak dat als ze een piep in hun oren hebben, bijvoorbeeld na een feest, dat het wel weer over zal gaan. Maar op een gegeven moment heb je een piep en gaat hij niet meer weg. Dan ben je te laat. Het is een groeiend probleem.”

De World Health Organization deed onderzoek naar gehoorbeschadiging. Daaruit bleek dat van de 360 miljoen mensen die gehoorproblemen ervaren, 60 procent voorkomen had kunnen worden. Ook bleek dat 10 tot 25 procent van de wereldbevolking minstens één keer in zijn leven te maken krijgt met oorsuizen. Dat ligt vaak aan het luisteren naar te harde muziek. Bij 4 procent gaan die suizen ook niet meer over.

Oor-zaken

Veel jongeren weten niet dat je zo makkelijk gehoorschade kan oplopen. Hieronder vind je hoe je tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, op kan lopen.


Bron: Hoorzaken.nl

acceptatie

Heb je de oorsuizen eenmaal opgelopen, dan valt er weinig tegen te beginnen. “Je zult het vooral moeten accepteren en er mee leren omgaan,” vertelt Hobbelen. “Dat is vaak het enige wat werkt. En wat vooral heel belangrijk is, is dat je vanaf nu af aan gehoorbescherming draagt. Zo voorkom je dat het erger wordt.”

Cris van Schaik (24) heeft zelf dagelijks last van oorsuizen. De piep die hij na een feestje in zijn oren hoorde leek heel onschuldig, maar niks bleek minder waar. “Ik heb er mee moeten leren leven”, vertelt hij.