Het aantal jongeren dat overmatig drinkt is het afgelopen jaar licht afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Het aandeel jongeren tussen de 16 tot 20 jaar dat overmatig drinkt, daalde van 10 procent in 2017 naar 5,3 procent in 2018. Ook in de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar is een daling te zien (in 2017 12,9 procent, in 2018 10,6 procent).


 

Gezond verstand
‘De daling van het overmatige alcoholgebruik is al jaren een trend. Mensen gaan anders om met hun gezondheid dan 30 jaar geleden en hebben meer toegang tot kennis over gezond leven’, vertelt Peter de Wolf, directeur van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). ‘Blogs en vlogs over fit zijn en gezond leven zijn niet voor niets zo populair. En niet te vergeten: het gezond verstand van de persoon zelf. De vraag ga ik nu wel of niet liters bier drinken als ik de volgende dag scherp moet zijn, wordt vaker met nee beantwoord.’

Ouderen drinken meer
Wel is er een opvallend verschil te ontdekken tussen jongeren en ouderen: bij ouderen neemt het aandeel overmatige alcoholgebruikers toe. ‘Jongeren zijn vaker flexibel in het aanpassen van de levensstijl, waar ook minder alcohol drinken bij hoort’, vertelt Wolf.