Nederlandse huishoudens zijn meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Dat blijkt vandaag uit een rapport van Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Bij vaste lasten gaat het onder andere om de huur, elektriciteit en onderwijsgeld. Bij studenten is dat anders, zij zijn vaak hun gehele inkomen kwijt.

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2014 moeten studenten geld lenen om hun huur, collegegeld en andere uitgaven te betalen. Tegelijkertijd stijgen de huurprijzen van studentenkamers. Zo kwam het landelijke gemiddelde vorig jaar voor het eerst boven de 400 euro per maand uit. Dat leidt vaker ook tot een bijbaantje, om de kosten wat te verlichten. Maar een bijbaantje is vaak niet genoeg om de huur te betalen, en daar komen ook nog andere vaste lasten bij. Uit een enquête onder dertig studenten met bijbaan, blijkt dat 77 procent niet de huur kan betalen met de extra inkomsten. De verdeling daaronder is verschillend. Zo kan 33 procent de helft van de huur betalen, maar de overige 44 procent niet.

Sylvana is student en woont nu al anderhalf jaar in Tilburg. Zij heeft ook een bijbaantje, maar dat dekt bij lange na niet haar maandelijkse kosten.