Popzanger Sam Smith onthulde vorige week dat hij zich identificeert als ‘genderqueer’. Het houdt in dat Smith zich geen man of vrouw voelt. Termen als genderqueer komen steeds vaker voor, maar wat houden ze nou eigenlijk in en hoe moet ermee worden omgegaan

Laila Hassouna-Jansen van LHBTI-organisatie COC Tilburg-Breda benadrukt dat genderqueer zijn niet iets is van de afgelopen jaren. “Het bestaat al veel langer, maar door emancipatie voelen mensen zich nu veiliger dan ooit ermee naar buiten te komen. Daarom lijkt het soms alsof het een trend is. Naast genderqueer identificeren steeds meer mensen zich ook als ‘two spirits’, dit houdt in dat ze zich juist zowel man als vrouw voelen,” geeft ze aan.

Volgens Hassouna-Jansen zijn mensen die, zoals Sam Smith, naar buiten treden als genderqueer over het algemeen zelfverzekerde personen. “Als je, ondanks alle meningen, durft uit te spreken dat je genderqueer bent, sta je sterk in je schoenen. Ik zou ook willen meegeven aan mensen die er nog niet voor uit durven komen dat ze gelijkgestemden moeten zoeken. Als je mensen tegenkomt die hetzelfde meemaken wat jij voelt, kan dat helpen in het proces van acceptatie van je eigen identiteit. Ik ben er ook van overtuigd dat een rolmodel als Sam Smith voor veel jonge mensen de drempel lager maakt om het te durven zeggen.”

Voor de maatschappij is het belangrijk dat er respectvol omgegaan wordt met alle vormen van gender, vindt Hassouna-Jansen. “Toon respect naar iedere mening en identiteit. Mensen vragen met welke voornaamwoorden ze aangesproken willen worden, is heel normaal en iets waar mensen zich totaal niet ongemakkelijk over hoeven te voelen.”

Bron foto: Pixabay