Een goede fles Italiaanse olijfolie gaat een stukje duurder worden. De Nederlandse olijfolie importeur ziet de prijs van Italiaanse olijfolie stijgen. Door een paar dagen vrieskou groeien de olijven niet goed. Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse importeurs?

“Iedereen weet hoe het zit met het klimaat en dat ook de olijfbomen hier last van hebben. Het is letterlijk en figuurlijk de prijs die we ervoor moeten betalen. Er is minder olijfolie, maar de kwaliteit moet hetzelfde blijven,” vertelt Nadja van den Berg van Cusin@Casa. Nico van Donkelaar, eigenaar van De Olijfolieshop, sluit zich aan bij de mening van Van den Berg. “Op die wereldmarkt is er een prijs voor olijfolie die stijgt en zakt door vraag en aanbod. Je zal zien wanneer de voorraden gaan slinken dat de prijs op Italiaanse olijfolie gaat stijgen.”

Voor de consument gaat de prijs dus stijgen. Hoeveel is voor de importeurs nog niet duidelijk. Ze geven in ieder geval een richtlijn. “De klant gaat er niet zo veel van merken,” geeft Van den Berg toe.

Tekst gaat onder de infografic verder

Nicheproduct
Jörgen Bodewes, eigenaar van Mediterra, ziet nog weg wel wat er dit jaar gaat gebeuren. “De oogst is pas over een half jaar. Dus op de korte termijn gaan we misschien minder tot geen 100 procent Italiaanse olijfolie importeren.” Hij is vooral bang dat de prijs voor de importeur te hoog wordt en de beschikbaarheid te klein. “Dan wordt het nog meer een nicheproduct dan het nu al is.”