Enkele uren nadat de aanslag in een tram in Utrecht was gepleegd, werden via sociale media al de eerste memes over het onderwerp verspreid. Op delen van het online forum Reddit trok men al snel een duidelijke lijn. Memes over de aanslag waren niet welkom, en posters zouden per direct van de subreddit verbannen worden.

Mocht je niet bekend zijn met Reddit, hier een kleine introductie. Reddit is een online forum dat wereldwijd veel gebruikt wordt voor discussies, memes, en eigenlijk alles wat je bedenken kunt. Per onderwerp bestaan er zogenaamde subreddits. sommige subreddits hebben per land ook nog hun eigen variant. De meme-subreddits die in dit artikel worden besproken zijn r/ik_ihe en r/cirkeltrek.

Het verbod op de memes is door de moderators van ik_ihe en cirkeltrek samen genomen. De auteur van de bovenstaande post, gebruiker Pakjesboot12 licht toe: “Er was niet echt een aanleiding voor, wij vonden dat het de juiste beslissing was.” Een andere moderator, die op beide platforms actief is, was er korter over: “er zit een grens aan het toelaatbare.”

Het gesprek over wat wel en niet op internet is toegestaan, doet de laatste tijd veel stof opwaaien. Na afloop van de aanslag op een moskee in Christchurch, Nieuw Zeeland vorige week, kreeg Facebook de nodige kritiek. Voor de dader was het mogelijk om zijn daad op het social network te livestreamen.

De beelden van deze livestream belandden op internet, en werden ook al snel voor memes gebruikt. Subreddits waarop de beelden te zien waren, werden door het platform offline gehaald. Een stap die Reddit niet snel neemt, de site staat er bekend om vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel te hebben staan.

Er is voor de moderators geen verband tussen het verdwijnen van subreddits, en het verbod op memes over de aanslag. “Wij willen natuurlijk niet dat Reddit zich met onze subreddit gaat bemoeien, maar het had geen invloed op de beslissing”, aldus Pakjesboot12

In de reacties onder de bekendmaking van de post wordt zowel medelevend als kritisch gereageerd. Gebruiker Fa__se trekt de vergelijking met het ongeluk met de Stint dat vorig jaar september in Oss gebeurde. Memes over het incident waarbij vier kinderen omkwamen, waren dagenlang op de fora te vinden. De beheerders laten weten dat zij de vergelijking niet gemaakt hebben, maar ook op een gegeven moment de Stint memes verboden hebben.

Het verbod wordt tot nu toe gehandhaafd. Over hoeveel accounts van de subreddits verbannen zijn wordt geen uitspraak gedaan. Pakjesboot12 licht wel een puntje van de sluier op. “Ik heb een paar misselijkmakende posts verwijderd, met een gratis ban erbij.”

Een greep uit de memes in kwestie