Trainer Mitchell van der Gaag stapt na een seizoen vol tegenslagen en onrust op bij NAC. De club uit Breda staat stijf onderaan in de Eredivisie en de kans op lijfsbehoud is nihil.

Met acht punten achterstand op naaste concurrenten De Graafschap en FC Emmen en nog acht wedstrijden te gaan, ziet het er voor hekkensluiter NAC Breda allesbehalve rooskleurig uit. Volgens Yadran Blanco, clubwatcher van NAC voor het Brabants Dagblad, ligt het onder andere aan de trainer. “Van der Gaag heeft van alles uitgeprobeerd, maar hij is er niet in geslaagd om dit elftal aan de praat te krijgen. Terwijl de selectie niet onderdoet voor sommige andere clubs.”

Falend bestuur
De clubwatcher wijst daarnaast met de beschuldigende vinger naar het bestuur. “De coach heeft waardeloos spelersmateriaal gekregen. Daar zijn de inmiddels vertrokken technisch en algemeen directeur, Hans Smulders en Justin Goetzee, aansprakelijk voor.”

Sjoerd Mossou, columnist voor het AD en fanatiek supporter van NAC, is het hier mee eens. “De kern van het probleem is afgelopen zomer ontstaan. Toen heeft de directie heel slecht geanticipeerd op het vertrek van de vier beste spelers. Ze hadden een stevig fundament moeten leggen en dat hebben ze nagelaten. Daar is alle ellende begonnen.”

Weerslag
Gedurende het seizoen vonden veel bestuurlijke wisselingen plaats, begon het publiek te morren, werden spelers disciplinair geschorst en schreven media voornamelijk negatief over NAC. “De onrust die rondom de club hangt, heeft zeker invloed gehad op de prestaties”, erkent clubwatcher Blanco. “Ze zeggen allemaal van niet. Maar er is zoveel gebeurd. Er is zoveel kritiek vanuit sponsors, supporters en pers gekomen. Dat heeft ontegenzeggelijk zijn weerslag gehad op de spelers en de prestaties.” Mossou bevestigt dit: “Kijk maar naar De Graafschap. Die hebben ook geen topselectie. Alleen daar zit een positieve vibe in en dan kan het nog goed komen.”

KeukenKampioendivisie dreigt
Gezien de grote achterstand is het gat naar een veilige plek inmiddels bijna onoverbrugbaar geworden. Ook Blanco ziet een miraculeuze ontsnapping niet meer gebeuren. “Dit seizoen degraderen ze. Je gaat nooit meer acht punten goedmaken. Anders zou dat het grootste wonder ooit zijn in het Nederlandse voetbal.” Mossou geeft nog niet op. “Het is sport, dus je moet altijd een beetje hoop houden. Maar als ik het rationeel bekijk, ben je voor 90% gedegradeerd.”

Wat is er allemaal gebeurd in dit stormachtige seizoen?