Realitysterren kunnen kwetsbaarder zijn voor psychische aandoeningen die zelfmoord tot gevolg kunnen hebben. Dat zegt psychiater Esther van Fenema. “Dat komt door de aanleg die je voor zoiets hebt en de hoeveelheid stress in je omgeving.”

Gisterenmiddag riep de Britse minister van Volksgezondheid bij tv-producenten op tot nazorg voor realitysterren. Hij maakt zich zorgen over het gebrek aan mentale steun voor deelnemers van de programma’s. Dit zei hij naar aanleiding van de vrijdag overleden Love Island-ster Mike Thalassitis. De afgelopen jaren beroofden steeds meer realitysterren zich van het leven:

Extreem hoge druk

Bijna alle bovengenoemde mensen zijn onder de dertig jaar. Van Fenema, bekend van het RTL-programma BN’ers in Therapie, legt uit dat een BN’er als Gerard Joling op basis van zijn leeftijd misschien veel minder gevoelig zou zijn voor stress en dus psychische klachten. “Hij is al veel langer bekend. Hij neemt de regie in eigen handen terwijl de jonge sterretjes dat door de producenten laten overnemen.”

Daarom vindt ze het ook niet gek dat juist jonge realitysterren zichzelf van het leven beroven. “Ze worden ineens snel populair en krijgen te maken met extreem hoge druk. Ze krijgen fans die dingen van hen verwachten en ze zitten vast aan allerlei contracten.” Door hun leeftijd hebben ze weinig ervaring om met die druk om te gaan.

Tekst gaat door onder de foto

De laatste Instagram-foto van Mike Thalassitis

Van Fenema vindt persoonlijk programma’s als Temptation Island dan ook slecht voor de volksgezondheid. “Het laat vreemd gaan en de gevolgen daarvan zien. Het is niet de meest gezonde vorm van vermaak.”

Denk jij aan zelfmoord? Bel met het zelfmoordpreventienummer 0900-0113.