Hardlopen… Je zweet jezelf kapot en je loopt met een tomatenhoofd over straat, wat is daar nu leuk aan? Deze trends kunnen hardlopen aantrekkelijker maken.

Groepstrainingen

Hardlopen is al een populaire sport op zich, maar volgens running coach Paul Eichelsheim kan hardlopen leuker worden met de nieuwe trends van 2019. Zo vallen groepstrainingen bij dames tussen de twintig en vijftig jaar enorm in de smaak. “Dames gaan graag in groepsverband lopen. Zij zoeken vooral motivatie bij elkaar en een veilige omgeving. Mannen lopen graag alleen, zij hebben vaak die afleiding niet nodig.”

Felle kleurtjes

Ook zie je dames tegenwoordig steeds vaker felle tights (strakke sportleggings) en schoenen met rustige tinten dragen, zegt hij. Dat is niet alleen een trend, maar ook nog eens een veiligheidsmaatregel. “Als hardloper word je namelijk soms wel eens over het hoofd gezien in het verkeer.”

Technologie

Daarnaast ontstaan er trends op technologisch gebied. Tegenwoordig loopt bijna iedereen met muziek via een draadloze headset en een activitytracker. “Je kunt een activitytracker installeren op je telefoon of kopen in de winkel. Zo kun je makkelijk zien hoe ver je hebt gelopen en hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand.”

HIIT

Een trend die al vijf jaar meegaat is de High-Intensity Interval Training (HIIT). Volgens Runnersworld.com staat deze trend al vijf jaar onafgebroken in de top vijf. Een HIIT bestaat uit korte, intensieve inspanningen die afgewisseld worden met korte periodes van rust en herstel. Je traint hierbij vaak boven 90% van de maximale inspanning.

Go for it!

“Drukke studenten hebben vaak niet de tijd om naar de sportschool te gaan”, zegt Eichelsheim. Volgens hem is hardlopen de ideale sport voor studenten. “Het enige wat je moet aanschaffen is een goed paar hardloopschoenen en je kunt gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je schoenen koopt die bij jou passen, want wanneer je op verkeerde schoenen loopt, verhoog je de kans op blessures.”

Dus, wil jij nog een aantal kilootjes kwijt voor de zomer? Kom uit je luie stoel en trek je hardloopschoenen aan. Hieronder een paar do’s en don’ts voor fijne run!