Premier Rutte (VVD) was tijdens het NOS-slotdebat zijn informatie kwijt bij zijn stelling. Daarom riep hij de hulp in van zijn assistent Caroliene Hermans. Ondertussen werd de hashtag #Caroliene trending op Twitter. Maar waarom twitteren mensen over zoiets en hoe wordt iets trending?

Volgens social media expert Wouter Kleinsman draait het om emotie. “Als een bepaalde gebeurtenis gevoelens oproept, is het een reden om je erover uit te laten. Vaak gaat het om de gevoelens ‘boos’ of ‘grappig’. Mensen moeten getriggerd worden”, vertelt Kleinsman. Volgens de expert willen vaak nóg meer mensen meedoen aan de viraliteit als een onderwerp trending topic is. “Dat doen zij om erbij te horen. Om te laten weten: hè, ik weet hier ook wat van”, legt Kleinsman uit.

Bij de trending topic Caroliene ging het om een grappige gebeurtenis. Daarnaast werd de premier in sommige tweets in de maling genomen. Hieronder een greep uit de Tweets.

Gevaar van trending
Kleinsman wijst erop dat trending topics ook een negatieve kant hebben. “Mensen nemen van alles over, en vooral influencers en BN’ers met een groot bereik hebben veel invloed. Dat eerste is iets wat zorgt voor onjuiste berichtgeving, wat moeilijk te stoppen is als er al zoveel over is gezegd.”

Mysterie
Maar hoe bepaalt Twitter of iets trending wordt of niet? Kleinsman: “Het is niet helemaal bekend hoe Twitter trends bepaalt, maar het moet een onderwerp zijn dat nog nooit eerder trending is geweest. Hoeveel mensen precies moeten twitteren over één onderwerp voor het iets trending wordt, is onduidelijk.”

Heb je het fragment van het NOS-slotdebat gemist? Hieronder kun je hem nog eens terugkijken.