Nederland doet onderzoek naar ketamine als geneesmiddel bij zware depressies. De stof, beter bekend als partydrug, is in de VS al in gebruik voor medische doeleinden.

De eerste resultaten zijn positief, maar het gaat nog even duren voordat ketamine gebruikt gaat worden. Hoogleraar Robert Schoevers laat aan RTL weten dat er nog veel onderzocht moet worden. De verslavende werking van de stof is een van de zorgpunten. Schoevers vertelt dat er tot nu toe nog geen bevindingen zijn om aan te nemen dat de stof verslavend werkt in het nieuwe geneesmiddel.

Partydrug

Ketamine is een stof waarmee je kan gaan hallucineren en flink kan gaan zweten.  Naast deze werking kan het ook dienen als medisch wonder. De drug heeft een snel effect op de stemming van mensen. Ze voelen zich eerder vrolijk en minder gestrest. Dit komt doordat de hersencellen beter met elkaar kunnen communiceren.

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet Psychiatry’ werd al eerder een onderzoek gepubliceerd, waarbij 101 depressieve patiënten ketamine toegediend kregen. Hierbij hadden 42 proefpersonen baat bij het remedie.

Depressie is een ziekte

De meest voorkomende ziekte in de wereld is een depressie. Schoevers laat weten dat hij het daarom zo belangrijk vindt om er zorgvuldig onderzoek in te doen.

“Een ernstige depressie die lang duurt en onvoldoende reageert op een behandeling, dat is een enorme lijdensweg. En qua last voor de patiënt vind ik dat je het wel kunt vergelijken met een vorm van kanker. Mensen kunnen eraan overlijden. Dat betekent dat je in mijn ogen gelegitimeerd bent om echt het onderste uit de kan te halen om te kijken of je die depressie kunt behandelen”, aldus Schoevers.