De lente is officieel weer begonnen. De dag dat de koeien traditioneel weer naar buiten mogen. Maar waarom mogen die nu pas naar buiten?

Het was tenslotte twee weken geleden al prima weer en verschillende boeren hebben hun koeien al wat langer buiten staan. Het is nu eenmaal traditie om de koeien op 20 maart uit te laten. “Boeren zijn niet gebonden aan onze opening. De boer beslist namelijk zelf wanneer hij zijn koeien naar buiten laat gaan”, zegt Evi Boits van Coebergh Communicatie.

Weidegang

Het moment waarop de koeien naar buiten gaan hangt van veel factoren af. “Het mag niet regenen, de grond mag niet te modderig zijn.” Iedere boerderij kan dus een ander moment kiezen voor zijn ‘seizoensopening’.

Het is van Campina het traditionele moment om de koeien uit te laten. “Wij willen hiermee laten zien dat het lenteseizoen weer is geopend. Alle dieren gaan weer naar buiten, alles in de natuur kan bij wijzen van spreken weer beginnen.”

Iedere keer ergens anders

Het jaarlijks terugkerende moment vond dit jaar plaats bij boer Coen Wantenaar in Soest. “Het vindt ieder jaar ergens anders plaats, vorig jaar bij boer Niels in Leusden, dit jaar dus in Soest.”

Rond november gaan de koeien weer naar binnen. Ze kunnen dan warm binnen staan en komen pas weer naar buiten bij de nieuwe ‘seizoensopening’.

Martine Berendsen