Studenten zijn er maar wat blij mee: Swapfiets. Ook in Tilburg rijden er veel fietsen met de karakteristieke blauwe voorband rond. Een fiets kost voor een student twaalf euro per maand. Is ‘ie stuk? Dan kan je hem bij Swapfiets laten repareren. Of ze ‘swappen’ je fiets om voor een andere. Ideaal zou je zeggen, maar niet iedereen in Tilburg is er blij mee.

“Door de Swapfietsen hebben we steeds minder klanten”, vertelt een medewerker in de fietsenzaak Ton van de Klundert. “In onze vestiging in de Reeshof merken we er nog niet veel van, maar hier in de stad zijn er meer studenten, dus daar merken we het wel degelijk. Ook reparaties verzorgt Swapfiets zelf, dus daarin zien we ook een terugloop”, verzucht hij.

Ook bij ’t Zand Rijwielen merken ze een terugloop van de klanten. “Maar ik ben er niet rouwig om, hoor”, zegt Ton Tersons, medewerker bij ’t Zand. “De klanten die nu wegblijven zijn voornamelijk studenten die geen geld willen uitgeven”, legt hij uit. “Of de fiets is zó kapot, dat het repareren te veel tijd kost of geen zin heeft. Dus dat zij wegblijven, vind ik eigenlijk alleen maar fijn. Wellicht lopen we omzet mis, maar ik vind de komst van Swapfiets niet zo erg.”

Vriendelijk

Bij Fietsspecialist Guill van de Ven merken ze er, anders dan zijn concurrenten, weinig van. “Ik denk dat we gewoon vriendelijk zijn”, zegt fietsenmaker Wil van de Ven. “Dat de klanten daardoor naar ons blijven komen”. Maar hij is niet meteen blij met de komst van de Swapfietsen. “Je ziet nu alleen maar die blauwe voorbanden rijden, en dat worden er steeds meer. Dat vind ik zonde.”