Ruim de helft van de volwassenen heeft overgewicht, blijkt uit onderzoek van het CBS. 15 procent heeft obesitas. Dit moet omlaag volgens het Nationaal Preventieakkoord. De oplossing voor dit probleem ligt misschien wel bij de studenten.

Het doel van het Nationaal Preventieakkoord is dat nog maximaal 38 procent van de volwassen Nederlanders over twintig jaar te zwaar is, de aanwezigheid van obesitas moet worden gehalveerd

Universiteiten

Wat doen universiteiten eigenlijk om studenten aan het sporten te krijgen? In principe valt zo’n universiteit weinig te verwijten. Ze hebben vaak een sportcentrum op de campus, bieden goedkopere abonnementen aan voor studenten en hebben soms studentenverenigingen die aangesloten zijn bij een sportclub.

Universiteiten bieden dus over het algemeen voldoende faciliteiten aan om te bewegen en dus indirect overgewicht tegen te gaan. Voor de cijfers van het CBS kan een universiteit zich dan ook onmogelijk verantwoordelijk voelen, laat Hans van den Heuvel van het Tilburg University Sports Center weten. De verantwoordelijkheid ligt bij de studenten.

Stimuleren

Een universiteit kan vooralsnog niet meer doen dan het aanbieden van sportfaciliteiten en de daarbij behorende goedkopere abonnementen. De universiteiten in Nijmegen, Leiden en Tilburg bieden studenten wel een gratis proefabonnement aan, wat kan worden gezien als een extra stimulans om te gaan sporten.