Een ijskoude appelsap of verfrissende cola, we drinken het allemaal wel eens. Niet doen, zeggen onderzoekers van de Harvard Universiteit in Boston nu: je maakt namelijk meer kans om vroegtijdig dood te gaan. Dubbel zoveel zelfs als je van het vrouwelijk geslacht bent. “Vrouwen verdragen die koolhydraten gewoon slechter”, zegt diëtiste Inge Reitsma. 

Waardoor verdragen vrouwen het drinken van gesuikerde dranken slechter dan mannen? “Wat ik in de praktijk zie is dat met name oudere vrouwen slechter reageren op koolhydraten en suikers”, vertelt Inge Reitsma van Diëtist Mierlo. “Mannen krijgen die pieken in de bloedsuikerspiegel ook, maar kunnen ze op de een of andere manier beter verdragen”

Reitsma heeft jarenlange ervaring als diëtiste en  adviseert cliënten dagelijks over voeding, waar nog altijd misverstanden over verstaan. “Veel mensen weten het nog steeds niet, maar ook fruitsap zoals je dat in de winkel koopt is ongeveer net zo slecht voor je als frisdrank.” Ze legt uit dat het binnenkrijgen van dergelijke suikers zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel en dat dit vaak samengaat met gewichtstoename.

Harvard onderzoek

Het onderzoek van Harvard komt niet uit de lucht vallen. Maar liefst 100.000 mannen en vrouwen met uiteenlopende leeftijden werden onderzocht over een periode van 30 jaar. Daar zijn nu de resultaten van bekend en die liegen er niet om.  Mannen die dagelijks twee of meer glaasjes fruitsap achterover klokken, maken 29% meer kans op vroegtijdig overlijden. Bij vrouwen is dat maar liefst 61%. Reitsma houdt hierbij wel een slag om de arm: “Het is nooit 100% de schuld van slechts één factor, maar het helpt zeker niet mee.”

Volgens Reitsma is er voor vrouwen die écht geen afscheid kunnen nemen van hun glaasje sinaasappelsap in de ochtend wel een simpele oplossing. “Pers het vers, dat is stukken beter. De vezels die je dan binnenkrijgt, vertragen de opname van suiker in het bloed.”