Volgend seizoen rolt het balletje net even anders, want de voetbalspelregels worden aangepast. De Internationale Spelregelcommissie van het Voetbal (IFAB) vindt dat er maatregelen nodig zijn om de sport te verbeteren.

De IFAB heeft besloten om de spelregels op meerdere gebieden aan te passen ter bevordering van de sport. Zoals eerder al de videoscheidsrechter (VAR) werd ingevoerd, zullen er volgend seizoen opnieuw een aantal spelregels aangepast worden. Zo is een handsbal in een aanvallende situatie vanaf volgend seizoen altijd hands, zelfs als het per ongeluk gebeurt.

Aantrekkelijkheid van de sport
Angelo Boonman, scheidsrechter van de KNVB, legt uit dat veranderingen nodig zijn. “Met de VAR is het mogelijk om bij twijfelachtige momenten uitsluitsel te geven, waardoor de sport eerlijker wordt. Spelregels zijn ervoor bedoeld om de sport in goede banen te leiden en de aantrekkelijkheid te waarborgen. Als na een bepaalde tijd blijkt dat een spelregel niet het gewenste effect heeft, dan moet de regel worden aangepast.”

Misbruik
Een ander voorbeeld dat Boonman geeft is de nieuwe regel die bepaalt dat een speler bij een wissel het veld moet verlaten bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. “Nu is het nog zo dat een speler het veld bij de middenlijn moet verlaten, zodat duidelijk is dat de speler gewisseld wordt. Het gevolg hiervan was dat de spelers deze regel gingen misbruiken door heel langzaam het veld te verlaten met de intentie om tijd te rekken.”

Noodzakelijk
Volgens Boonman evolueren de spelregels met de sport mee. “Zodra een regel achterhaald blijkt te zijn, is het noodzakelijk om hier iets aan te doen.” Spelers op het hoogste niveau zullen altijd proberen de regels in hun voordeel te gebruiken en dit komt de sport niet altijd ten goede, zegt Boonman.

Sergio Ramos
Dit was ook het geval bij Sergio Ramos, een speler van Real Madrid. Hij koos er bewust voor om in de uitwedstrijd tegen Ajax een gele kaart te pakken, waardoor hij in totaal drie gele kaarten op zijn naam had staan. Hierdoor was hij geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd, maar zou hij bij de wedstrijd daarna, die belangrijker was, weer met een schone lei kunnen beginnen. Door dit kat-en-muisspel tussen de IFAB en de spelers zullen regels altijd blijven veranderen.”