Voor jonge voetballers is een buitenlandse transfer een droom. De grote stadions, de nieuwe omgeving en vooral: het grote geld. Zo’n transfer kan echter negatief uitpakken blijkt uit onderzoek.

Afgelopen maand uitten Belgische academici van de universiteit van Antwerpen hun bezorgdheid hierover op de Britse nieuwssite INews. Zij zochten uit of verkassen naar de Engelse competitie schadelijk kan zijn voor de carrière van een jonge Belgische voetballer en het antwoord was duidelijk: ja. Als voorbeeld wordt onder andere Ismail Azzouai aangehaald. Het onderzoek vermeldt dat de 21-jarige Belg in 2014 naar Tottenham vertrok en nu, 5 jaar later, bij eredivisieclub Willem II speelt.

Psychologische oorzaak

Volgens sportpsycholoog Jef Brouwers, onder andere psycholoog van Anderlecht-keeper Frank Boeckx, ligt hier een psychologische en culturele oorzaak aan ten grondslag. “Hoe vroeger een speler naar het buitenland vertrekt, des te kleiner de kans van slagen is”, aldus Brouwers. “De jonge speler komt in een andere cultuur, een ander land en een andere competitie terecht. Je gaat weg bij alles wat je kent. Je moet dan van echt goede psychologische huizen komen om hier mee om te kunnen gaan.”

Hij stelt dat er te weinig voetballers zijn die dit op jonge leeftijd al kunnen. Ook door het feit dat ze weinig begeleiding krijgen. “Ze worden op psychosociaal gebied weinig geholpen en dit heeft een grote impact op hun sportieve prestaties. Ze zijn gewend om veel te spelen en in hun nieuwe team worden ze niet meer opgesteld. De spelers verdwijnen hierdoor compleet van de radar.”