Het Nederlands elftal zal het donderdagavond, tijdens de eerste EK-kwalificatiewedstrijd, als favoriet opnemen tegen de elf van Wit-Rusland. Wat heeft de Wit-Russische ploeg precies te bieden?

Waar de selectie van Nederland nog wel eens wisselt, houdt Wit-Rusland het graag bij dezelfde groep, blijkt uit cijfers van transfermarkt.nl. Sinds 2017 zien we dan ook geen debutanten meer. Afscheid genomen wordt er ook niet. Wit-Rusland kiest sinds 2001 voor dezelfde aanvallende middenvelder: Hleb. Hij is inmiddels 37 jaren oud, waarmee hij wel de nodige ervaring op het veld met zich meebrengt. Zo kwam de middenvelder onder andere uit voor ploegen als Arsenal en FC Barcelona.

Dertigers
De gemiddelde leeftijd van de ploeg van Igor Krioesjenko ligt sowieso hoog, namelijk rond de dertig. Daar zit een groot verschil met de Nederlandse selectie, waar de gemiddelde leeftijd rond de 25 ligt en het spel gedomineerd wordt door jonge jongens als Frenkie de Jong (21) en Matthijs de Ligt (19). Als we naar de voorlopige selectie van Wit-Rusland kijken, waar VI mee naar buiten kwam, zullen er maar liefst 8 dertigers meespelen. Of dit een nadeel is, moet nog maar blijken. Een land als Kroatië behaalde de WK-finale tegen Frankrijk eveneens door een team dat voor de meerderheid bestond uit dertigers.

Europa
Wat heeft het Wit-Russische elftal nog meer in petto? Het middenveld van de ploeg uit de opstelling van VI betreft vooral spelers van BATE borisov, een van de grootste clubs binnen Wit-Rusland. Zo staan Stasevich, Hleb en Dragun daar geregeld in de basis. BATE is een club die geregeld in Europa om de hoek komt kijken. Zo speelden ze afgelopen jaar in de Europa League, waar ze tweede werden in hun groep (Groep L). Vanuit de Eredivisie behaalde geen enkele club de Europa League.

3 miljoen
Andere spelers waar de Nederlandse voetballers nog op mogen letten? Martynovich is binnen zijn ploeg vandaag de dag het meest waard. Zo kan je volgens transfermarkt.nl voor 3 miljoen euro de speler aan je selectie toevoegen. Ter vergelijking met Nederland: de derde keeper van de huidige selectie, Marco Bizot, is meer waard, namelijk 3,5 miljoen euro. Frenkie de Jong en Virgil van Dijk zijn de meest waardevolle spelers die op het veld zullen rondlopen. Beide verdedigers zijn op dit moment 75 miljoen euro waard. Of dit een rol gaat spelen vanavond, moet nog maar blijken.

De wedstrijd is vanavond om 20:45 uur op Nederland 3 te zien.