Het Nederlands Elftal speelt donderdag zijn eerste kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland in de Kuip. Dit is het begin van een reeks van acht wedstrijden in de aanloop naar het EK van 2020.

Nederland heeft het afgelopen EK van 2016 en het WK van 2018 gemist, maar na het behalen van de halve finale van de Nations League is er weer hoop voor onze mannen.

De Nations League is in het leven geroepen om af te komen van de internationale oefenwedstrijden. Hier strijden 55 Europese landen, verdeeld op kwaliteit over vier divisies, om een play-off ticket voor het EK. Als poulewinnaar van de Nations League is Nederland een van de winnaars van zo’n ticket. “Dit ticket is een soort vangnet mocht de EK-kwalificatie niet op de reguliere manier behaald worden,” vertelt Bas Ticheler van de KNVB, “Als je de Nations League wint, win je een prijs van 6.5 miljoen euro en de eer, het heeft verder niets meer met de kwalificatie voor het EK te maken.”

Hoe zit dat nou precies, die EK-kwalificatie in verband met de Nations League? Hieronder vind je een handige infographic waar je kan zien hoe de Nations League invloed kan hebben op onze kwalificatie.

.