Eten dat over is in supermarkten, cafés, restaurants en andere eettentjes, wordt zonder pardon weggegooid. De overheid wil onder andere deze voedselverspilling in 2030 gehalveerd hebben. Too good to go speelt daarop in. Onlangs nog heeft Jumbo besloten om dit concept toe te passen in vijftig van haar vestigingen.

Het eten dat over is en nog houdbaar is, wordt doorverkocht in zogenaamde magic boxen. Dit houdt in dat gebruikers niet weten welke producten erin zitten. Gebruikers van de Too good to go-app kunnen deze restpartijen opkopen voor een derde van de prijs. Ze krijgen bijvoorbeeld een box van supermarktketen Jumbo waarin allerlei etenswaren zitten die anders voor vijftien euro verkocht worden. De voedspelverspilling neemt volgens het bedrijf hierdoor af en producenten verdienen er ook nog aan.

Jumbo
Supermarktketen Jumbo begrijpt het concept van Too good to go. “We verspillen al veel voedsel, we maken zo klanten blij zonder dat het eten in de prullenbak terecht komt”, zegt Jurre, afdelingsmanager bij Jumbo Spaardammerstraat Amsterdam.

Bij deze Jumbo zijn ze vanaf dag één enthousiast over het concept, vandaar dat het aantal winkels met dit concept is uitgebreid. “We waren een van de eerste Jumbo’s die het hebben getest en we snappen niet waarom andere supermarkten achter blijven. Elke dag is er iets over en het is een kleine moeite om het eten in dozen te doen en door te verkopen.”

Bloemen
Naast eten worden er ook andere producten verspild. Bij Daisy Lane in Tilburg werkt het ook. “Ik hoorde van het concept en ik dacht: ik heb ook bloemen die ik moet weggooien, terwijl ze nog een paar dagen kunnen staan”, zegt eigenaresse Sabiene Wijsman. “Mijn klanten zijn vaak verrast: ze verwachten niet dat een bloemist ook bloemen moet weggooien, terwijl ik elke week wel wat over houd. Door Too good to go hoef ik het niet weg te gooien.”

Wijsman krijgt ook klanten, die normaal gesproken geen bloemen zouden kopen. “Ik krijg mensen van alle leeftijden, het verschilt veel. De prijs is natuurlijk ook aantrekkelijker, een student met een bescheiden inkomen, kan op deze manier ook een bloemetje kopen.”

‘Het idee is heel mooi, maar je komt er moeilijk vanaf’
Dat niet alle ondernemers zich hebben aangesloten, heeft zijn redenen. “Collega’s maken er gebruik van, maar ik zie ook nadelen: als je weinig verspil hebt, is het niet winstgevend. Bovendien kost het voor het personeel extra werktijd om een pakket samen te stellen en je bent erg gebonden aan de regels van Too good to go”, zegt Tiebe van Lieshout afdelingsmanager van Plus Veldhoven.

“Daarnaast zijn het vaak producten die je dezelfde dag nog moet opeten. Als je alleen bent, ga je niet vijf bakken kwark opeten. Ik vind het een mooi idee, maar als de regels van Too good to go duidelijker zijn, zullen we het in de toekomst wellicht invoeren.”