Ziek moeten melden voor school, of een training missen, voor topsportster Indy Jongman is het zeer herkenbaar. De achttienjarige zwemkampioen had soms zoveel pijn tijdens haar ongesteldheid dat ze moest overgeven bij wedstrijden.

Onderzoek
Een derde van de vrouwen kan niet goed functioneren tijdens de menstruatie. Dat bleek onlangs uit een groot onderzoek van het Randboudumc. In de enquête, die ruim 42.000 vrouwen hadden ingevuld, gaf 85 procent aan extreme pijn te hebben. Indy praat in deze video over hoe de ongesteldheid haar sport beïnvloedde.

Wat jij kunt doen bij menstruatieklachten en -pijn?

Marieke Groen is huisarts in Utrecht en ziet regelmatig vrouwen binnenkomen met menstruatieklachten. Hieronder vertelt ze over de stappen die je zelf kunt ondernemen als je ongesteldheidskwalen hebt: