Onderwijsinstellingen zijn medeverantwoordelijk voor de verwaarlozing van de Nederlandse taal. Dat stellen schrijvers René Appel en Nelleke Noordervliet in de Volkskrant. Woordvoerder Tinneke Bennema van Tilburg University herkent zich niet direct in de kritiek.

“Er worden heel snel dingen geconcludeerd. Laat ze eerst maar verder onderzoek doen om erachter te komen of het niveau van het Nederlands echt achteruit gaat. Voor hetzelfde geld begint de verloedering al op de lagere of middelbare school”, laat Bennema weten.

Op de universiteit is het Nederlands in ieder geval niet verworden tot tweederangs taal: “Het is niet zo dat we het Nederlands verwaarlozen. In het geval dat alle studenten Nederlands zijn, worden colleges ook volledig in het Nederlands gegeven. Pas als er buitenlandse studenten aanwezig zijn, wordt overgeschakeld op het Engels”, aldus Bennema. Leerlingen die moeite hebben met taal hebben daarnaast ook de mogelijkheid om bijles te krijgen.

De twijfelachtige staat van de Nederlandse taal is misschien wel van alle tijden. Kees Smit beweert in een brief in de Volkskrant dat het Nederlands ‘altijd al een B-taal is geweest.’ Al in de 17e eeuw verkozen grote schrijvers als Hugo de Groot het Latijn boven de moerstaal. Nu het Engels de belangrijkste internationale taal is, is het van belang om ook deze taal te beheersen in een geglobaliseerde wereld. Het Nederlands mag zich dan in een awkward positie bevinden, voorlopig ziet het er naar uit dat de taal van ons koninkrijk zich goed weet te handhaven.