Forum voor Democratie en GroenLinks zijn de grote winnaars bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Het rechtse Forum ging van 0 naar 9 zetels, GroenLinks van een krappe 3 naar 5. De twee partijen hebben alleen een totaal ander milieuplan.

“Het gesprek gaan we met alle partijen aan, maar het mag duidelijk zijn dat we op met name klimaatbeleid en de energietransitie nogal van mening verschillen,” vertelt Lennart van der Linden, persvoorlichter van Forum voor Democratie. GroenLinks-voorvrouw van Noord-Brabant Hagar Roijackers, wil graag het gesprek aangaan met de partij van Thierry Baudet. “Laten we beginnen met de regels dondersgoed na te leven met elkaar en dus ook met Forum. Hoe reëler je met elkaar bent, hoe beter je eruit gaat komen en beter de discussies gaan lopen.”

Milieuruimte
Roijackers is duidelijk over wat ze wil bereiken met haar partij. “In Brabant is er veel milieuruimte gegeven aan de zware industrie. Die industrie kan veel schade toebrengen. Daar merken wij mensen allemaal de gevolgen van.” GroenLinks Noord-Brabant wil het toezicht aanscherpen op de grote bedrijven. “Als je regels hebt, moeten ondernemers daar aan houden.”

Wetenschap
Milieuwetenschappenonderzoeker Frank Pierie van de Rijksuniversiteit Groningen vindt het een lastige kwestie. “Duurzaamheid is een moeilijk punt. Het gaat namelijk over vele jaren. Mensen zijn wel eerder gerichter om op te korte termijn te kiezen.” De onderzoeker heeft wel een kritische noot bij het beleid van Forum. “Wat ik een beetje mis in het verhaal van Baudet is de harde waarheid. Keuzes worden gemaakt op de feiten en die mis je dus bij die partij.”

Pierie is vooral bang dat we de 14 procent duurzame energie die we in Nederland moeten verwekken in 2020, niet gaan halen met een partij als FvD. Nu zit Nederland op ongeveer 7 procent.